Stor oro för olyckor med vilt längs ny väg

Den nya vägen mellan Flen och Malmköping öppnades i slutet på augusti. Nu höjs det röster om faror och brister med vägen som kostade 115 miljoner att bygga.

Flen2014-11-03 09:23

Bygget av den mötesfria landsvägen mellan Flen och Malmköping var ett spektakulärt projekt i kuperad terräng som tog två och ett halvt år att slutföra. I slutet på augusti kunde de första bilarna rulla på den nya vägen, men trots den stora satsningen kommer nu kritik mot Trafikverket om att vägen har brister som kan få ödesdigra konsekvenser.

– Jag höll på att krocka med en älg på den nya sträckan längs väg 55 innan Malmköping. Vi är många som varit nära, men tydligen ska det inte upp något viltstängsel. Frågan är om det måste hända något innan det kommer upp. Jag är säker på att det inte dröjer länge innan den första älgkrocken sker, säger en läsare som hade älgen bredvid sin bil innanför räckena på den enfiliga delen när tillbudet inträffade.

Jägaren Kaj Renholm, som bor utanför Malmköping, är ansvarig för att eftersöka påkörda djur längs vägen. Han har också hört av sig till tidningen och är mycket kritisk till att det saknas viltstängsel.

– Som det är i dag törs jag inte göra eftersök nattetid och även dagtid kan det vara svårt när djuret springer fram och tillbaka. Ljudet studsar mellan bergväggarna och djuren kan ramla ner för stupen där även min hund kan följa med. Jag kan jag inte göra ett 100 procentigt jobb där, säger Kaj Rehnholm.

Kaj Rehnholm, som har eftersökt vilt i över 30 år, menar att de branta partierna även utgör en fara för allmänheten.

– Tänk om det är små barn som är ute i skogen. Från vissa berghällar är det som väggar rakt ner med mossa och jord på kanten. Om det rasar åker man med ner, säger Kaj Rehnholm.

Viltstängsel fanns aldrig med i planen när Trafikverket planerade vägbygget. Det ledde till att ett jaktlag som överklagade beslutet och krävde viltstängsel längs sträckningen mellan Ålkärrsån och Malmköping. Överklagan avslogs dock på regeringsnivå.

Conny Lassfolk är projektledare för bygget av den nya vägen och han menar att den kuperade terrängen är en anledning till att viltstängsel inte har satts upp.

– Normalt har man viltstängsel när vägar går igenom skogspartier, men i det här fallet finns det stora bergsskärningar som fungerar som naturliga barriärer mot vilt. Då anses inte stängsel behövas, och ute på öppna ytor, så som åkrar, har man normalt inga viltstängsel, säger Conny Lassfolk.

Trafikverket gör enskilda bedömningar för varje objekt och delsträcka för sig och Conny Lassfolk menar att frågan om viltstängsel kan tas upp igen om det skulle inträffa många viltolyckor längs vägen.

– Viltolyckor kommer alltid ske, men skulle det visa sig ske osedvanligt många kan väghållningsmyndigheten ta upp det igen.

När det gäller stängsel till skydd för människor ligger det på kommunens ansvar. Den tolfte november ska representanter från Flens kommun åka med längs vägsträckan tillsammans med de ansvariga för bygget från Trafikverket för en inspektion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om