Den senaste arbetslöshetsmätningen från oktober visar att 35,1 procent utlandsfödda är arbetslösa. Det är en negativ trend som fortsätter uppåt och Flen ligger sämre till jämfört med hela Södermanlands län där arbetslösheten bland utlandsfödda är 33 procent.
Tidningen har träffat två företagare som inte väntade på att jobben skulle komma till dem utan skapade sin egen lycka.
Snart 14 år har gått sedan Almaz Solomon kom till Sverige från Etiopien, idag driver hon en klädesbutik i centrala Flen.
– Jag jobbade först på Flens Kristna Skola med dagis och städ, när jag fått mina papper klara började jag på SFI och gick kurser i hur man startar eget. Om en månad har jag haft butiken i två år, säger hon.
Även om inte alla kan eller vill öppna eget råder Almaz Solomon alla att plugga hårt.
– Man måste gå kurser och inte bara en utan flera. Skaffa dig ett diplom och lär dig språket, utan det är det svårt. Man kan inte säga nej till jobb som man kanske inte vill ha och bara gå hemma utan man måste se framåt hela tiden, inte bakåt.
Mohammaed Al-Mthuab öppnar snart sin andra kötthandel, Flen Kött AB har han drivit sedan förra sommaren och filialen hamnar i Luleå.
– Jag var arbetslös innan vi öppnade men här i Sverige får man hjälp, jag fick mycket information från kommunen och gick kurs hos Arbetsförmedlingen. Det är mycket man måste ha koll på när man öppnar butik och det gäller att tänka till före, säger han.
Varför blev det en kötthandel?
– Man måste se efter vad som behövs och vad som passar in, många startar men får stänga ner för det redan finns liknande, men det behövdes en butik som denna, säger Syrienfödde Mohammaed Al-Mthuab.
Amanda Nääf är integrationsstrateg på Flens kommun.
– Av dem som inte har ett arbete är många fortfarande i etableringen och den är viktig för att få en introduktion på arbetsmarknaden. Jobb är väldigt viktigt och många nyanlända säger också att de vill komma ut i arbetslivet och betala skatt, säger hon och tycker likt företagarna att språket bär en nyckelposition.
– Vi har utökat antalet timmar på SFI från 525 till 750, det är en viktig grund för arbete eller vidare studier. Vi samarbetar gärna med arbetslivet också och hittar lösningar där vi kan ha språkundervisning på arbetsplatsen, säger Amanda Nääf vars arbete kan försvåras av vad staten beslutar om.
– Vi vill arbeta långsiktigt men när det kommer statliga beslut om tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar i anhöriginvandringen underlättar det inte arbetet här. Om man har uppehållstillstånd i 13 månader förlängs etableringen bara fyra månader i taget. Med det perspektivet är det lätt att förstå om man kan ha svårt att fokusera på rätt sätt.