Ilska och oro utanför den drabbade förskolan i Flen

Under onsdagseftermiddagen var tidningens reporter på plats vid den förskola där en anställd sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. "Man känner sig tom", säger en förälder tidningen pratar med.

Förskolan höll öppet som vanligt under onsdagen men med extrainkallad personal på plats.

Förskolan höll öppet som vanligt under onsdagen men med extrainkallad personal på plats.

Foto: Johan Kindmark

Flen2024-10-09 19:33

Nyheten i korthet

  • En anställd på en förskola i Flen sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn, vilket skapar stor oro bland föräldrar.
  • Kommunen har satt upp en krisgrupp för att stötta oroliga föräldrar, men kritik har riktats mot skolledningen för brist på information.
  • Trots den allvarliga situationen hålls förskolan öppen för att skapa en så normal situation som möjligt för barnen.

Regnet öser ner. Men det hindrar inte barnen från att vara ute och leka. Stövlar, regnkläder och regnmössor är på, och allt verkar vara ungefär som vanligt. 
Men det är det inte. 
Innanför förskolans väggar finns en krisgrupp på plats för att stötta oroliga föräldrar.

undefined
Flens kommuns kommunchef Håkan Bergsten och skolchef Henrik Ljungqvist kallade till pressträff under onsdagen för att berätta att fler polisanmälningar kommit in mot samma man som sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

"Vi kan inte gå in på hur många nya anmälningar det rör sig om", sa skolchef Henrik Ljungqvist och kommunchef Håkan Bergsten strax efter lunch på onsdagen på den extrainkallade pressträffen med kommunen.

Men lite senare, under eftermiddagen, kunde tidningen avslöja att det rör sig om omkring fem nya polisanmälningar mot samma man.

Det är, av förklarliga skäl, inte så många som vill prata i regnet utanför förskolan under onsdagseftermiddagen. 

En mamma vi träffar säger nej, en pappa kort därefter också. Men den tredje föräldern som tidningens reporter frågar, stannar till en stund. Hon är på väg in för att hämta sin son.

– Det är läskigt. Man känner sig orolig och arg. Lite tom, är man, säger hon.

Hon har sett nyheten om att det nu är fler anmälningar riktade mot mannen, men har ännu inte pratat med sin son om vad som hänt.

– Det var ju just det. Jag vet inte, jag har inte gjort det än för att vi inte vet så mycket, säger hon och fortsätter.

– Nu har dom satt in en krisgrupp här också fattar jag det som.

Hon berättar vidare att det pratas mycket bland föräldrarna.

– Det är mest en oro, tror jag. Och sen är man lite arg på skolledningen som inte har gett mer information. Det här föräldramötet blev ju inte av, som skulle varit igår (läs tisdag). Man borde ha haft det ändå, för att lugna föräldrar. För att visa att de finns där, för att stötta bara. De kanske inte hade kunnat svara på några frågor eller kommit med någon information, men de skulle ha haft det ändå. 

Hon berättar att det är svårt. Att det pratas och spekuleras väldigt mycket.

– Man blir splittrad på något sätt. Man är arg och orolig men sen förstår jag kommunen på ett sätt, för att de kanske måste ha mer information innan man går ut med något. Så de gör säkert så gott dom kan.

Att förskolan håller öppet som vanligt, tycker hon är bra.

– För att det inte ska bli en så stor grej för barnen. Fast det är en hemsk händelse så tycker jag, för barnens skull, att det ska vara så normalt som möjligt.

Hon tänker också på den misstänkte mannen.

– Han är inte dömd ännu. Och vad händer ifall det inte blir så. Hela hans liv är förstört. Och alla hans anhöriga, dem tänker jag också på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!