Sommarlovet bjöd på dataspelskodning

Många ägnar stor del av sin fritid åt att spela dataspel, men hur skapas de fiktiva världarna egentligen? Det har kommunens unga fått chans att lära sig de senaste dagarna.

Lester Hellby tycker att det är roligt att koda dataspel.

Lester Hellby tycker att det är roligt att koda dataspel.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2019-07-15 17:35

Med hjälp av ungdomsledarna från Hemkodat har barn i åldern 9–11 år fått testa att koda sina egna dataspel i Flen, Hälleforsnäs och Malmköping de senaste dagarna. De har fått testa på MIT:s kodspråk Scratch, som enligt Elin Gador från Hemkodat, är en bra dörröppnare för andra kodspråk.

– Det känns väldigt viktigt att lära ut att koda, det ligger verkligen i framtiden, säger hon och fortsätter:

– Många av framtidens jobb handlar om programmering och många gör det redan i dag.

På skärmen visar hon hur en liten alv samlar poäng genom att fånga fallande föremål. Men hur gör man för att spelet ska förstå att föremålen ger poäng och inte straff? Och hur bestämmer man att figuren ska vara just en alv och inte en pingvin? Det och mycket annat får deltagarna lära sig genom att själva bygga motsvarande spel på sin egen skärm.

Bakom en av laptopskärmarna sitter tioåriga Lester Hellby från Flen som har testat att programmera tidigare och ville vara med för att få nya idéer.

– Själv spelar jag mycket Super Mario. Det är kul att man får en utmaning utan att det är så jätteviktigt att man klarar den, säger han.

Han tycker om att programmera men är inte säker på att det är det han vill hålla på med i framtiden – främst för att det finns så mycket annat han skulle vilja ägna sig åt.

– Som att läsa fysikböcker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om