Skrämmande ökning av ungdomsarbetslösheten

I de dåliga ekonomiska tidernas fotspår ökar arbetslösheten i hela landet och värst är det bland unga. I Flen har ungdomsarbetslösheten ökat med över 240 procent på ett år.
– Det är skrämmande siffror, säger Sam Farsani, chef på Arbetsförmedlingen i Flen.

Flen2009-08-18 05:00

Under juli månad förra året var 26 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa i Flens kommun. Siffrorna för samma månad i år är 89 vilket innebär en ökning på 242,3 procent. Dessutom har de unga som ingår i Arbetsförmedlingens program med aktivitetsstöd ökat i nästan lika stor utsträckning, från 20 stycken förra året till 68 i juli i år.

- Arbetsmarknaden är inte den bästa. Flera företag i området har dragit ner eller försvunnit helt och den tunga industrin som dominerar i länet har fått ta den tyngsta smällen under lågkonjunkturen, anger Sam Farsani som bakomliggande orsaker till de dystra siffrorna.

Unga drabbas hårdast

När arbetslösheten ökar är det unga och invandrare som drabbas hårdast enligt Sam Farsani. Och även om han är medveten om att arbetsgivarna sitter i en svår situation i dessa tuffa tider, önskar han att fler vågade satsa på unga vid tillfälle för nyanställning.

- Vi prioriterar unga och försöker sälja in dem. Jag vädjar till arbetsgivarna att de ska ta emot dem, våga satsa på något annat än det beprövade. De unga är deras framtida arbetskraft och jag hoppas fler företag börjar tänka så.

Behöver bli sedda

På Arbetsförmedlingen i Flen ligger tyngdpunkten på vägledning som ska hjälpa de unga att hitta sin väg och de jobb som finns. Dessutom har de öppet hus en gång i veckan då alla unga kan komma för att prata utan att boka tid eller ta kölapp. Något som är unikt för Flen.

- Det är viktigt att dessa personer blir sedda och bekräftade. Det är farligt om de går ett år utan att de känner sig nödvändiga, säger Per Sandberg som är arbetsförmedlare i Flen.

Efterlyser spetsutbildning

Per Sandberg tycker att regeringen borde satsa mer på att ge unga som hoppar av gymnasiet eller kommer ut i arbetslivet efter studenten bättre förutsättningar. Han menar att det är många unga som behöver arbetslivserfarenhet i form av till exempel spetsutbildning för att kunna få en anställning.

Sam Farsani har också synpunkter på regeringens sysselsättningspolitik.

- I dag måste man vara 25 år för att få starta-eget-bidrag. Det tycker jag är fel, även yngre personer borde kunna starta eget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om