Två skjutna viltdjur på fyra dagar har fått ägaren till Skedevi gård, Carl Palm, och jägaren Kjell-Ove Karlsson, att befara tjuvjakt på området.
– I måndags ringde en granne som stött på ett vildsvin på vägen. Grisen var skjuten i huvudet och låg mitt på vägen, den skulle aldrig ha gått dit av sig själv, säger Kjell-Ove Karlsson och visar släpspår på ett fält cirka 40 meter från asfaltsvägen.
– Och i dag (torsdag) hittade vi en dovhjort skjuten snett framifrån som de (skyttarna) nog inte hittat för den gått undan för att dö.
Vanligtvis vid jaktbrott säljer tjuvskyttarna köttet vidare.
– Jag gissar att de lämnade vildsvinet för de fick panik, att det kom en bil och de fick bråttom, säger Kjell-Ove Karlsson.
Det är jaktförbud på området och Kjell-Ove Karlsson menar att det är ovanligt att tjuvskytte sker i men att det ibland hörs skott på kvällarna som han misstänker är från tjuvskyttar.
– De åker runt några stycken och när de ser viltet skjuter de från bilen. Sen hoppar två av och springer och hämtar viltet medan de andra vänder bilen så det hela går snabbt till, säger Kjell-Ove Karlsson har varit involverad i jakten på Skedevi marker i 36 år.
– Vi har byggt upp en bra viltstam här, det vore synd om den skulle gå spolierad på grund av sånt här och inte minst är det olagligt. Men de har det så lätt för sig numera med ljuddämpare på gevären, säger Karlsson.
– Djuren har skjutits med finkalibrig bössa och legat och plågats. Detta är bara spekulationer men troligtvis är det någon med vapenlicens och jag tycker det känns konstigt när vi pratar så mycket om etik och moral, säger Carl Palm.
Åker man fast för jaktbrott kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Om jaktbrottet rubriceras som grovt kan påföljden bli fängelse mellan ett halvår upp till högst fyra år och även jakthäleri kan bli en del av åtalet.
Brotten är svåra att upptäcka och motverka.
– Det är som alltid en grannsamverkan och ett samarbete mellan oss alla. Folk får gärna rapportera till mig eller andra markägare om de ser något mystiskt, det gör mig inget om de ringer och väcker mig mitt i natten, säger Carl Palm.
På länsstyrelsen har man inget med utredning eller statistikföring av jaktbrotten att göra, däremot kan de vara behjälpliga med att sprida information till jaktlag och viltvårdare om det skulle vara en pågående tjuvjaktshärva.
– Vi har ett kontaktnät mot viltvården och kan använda det i sådana fall men det har aldrig hänt. Om man misstänker något ska man anmäla det till polisen som utreder jaktbrott. Men polisen har väldigt begränsade resurser för det och det finns ingen i Sörmland som utreder jaktbrott specifikt, säger Johan Varenius, funktionschef för vilt och fiske på länsstyrelsen i Södermanlands län.
Tidningen har sökt polisen för en kommentar.