Protester i Flen mot införande av raster nattetid

Nu protesterar personalen på nästan samtliga Flens särskilda boenden mot förslaget att införa raster på nattpassen.– Det leder till lägre lön eller till att hela personalstyrkan åker på ett extra nattpass var fjärde eller var femte vecka, säger Anette Byström på Kommunal Öst. Dessutom kan det vara riskabelt för både brukarna och personalen.

Nattarbetare inom omsorgen i Flen gillar inte idén med påtvingad rast. – Både personalen  och brukarna förlorar på det.

Nattarbetare inom omsorgen i Flen gillar inte idén med påtvingad rast. – Både personalen och brukarna förlorar på det.

Foto: Anette Byström

Flen2019-04-18 05:40

Under onsdagen samlades en stor del av den personal som berörs av förändringen för att lämna över en protestlista till socialnämndens ordförande Daniel Ljungkvist (S).

Anette Byström räknar tyst ett ögonblick och menar att förslaget drabbar mellan 30 och 40 anställda, och att man försökte genomföra exakt samma förändring i Katrineholm för en tid sedan:

– Det fungerade inte i Katrineholm och det kommer inte att fungera i Flen heller.

I Katrineholm skrotades idén ganska kort efter att den genomfördes.

I förslaget lyfter man fram att rasten införs i syfte att personalen ska få en chans till återhämtning, men Anette Byström är ytterst skeptisk till att det verkligen är skälet.

– Det handlar om en besparing för arbetsgivaren, och den besparingen slår olyckligt mot både personalen och mot brukarna på de särskilda boendena.

Anette Byström tar som ett exempel att man har 28 boende på Solvikens säbo och två personer i personalen.

– Om något händer när en av dem är på rast så kan det bli ganska kritiskt.

Det här är en viktig punkt som Anette Byström gärna uppehåller sig vid.

– Speciellt på en demensavdelning, jag vet inte om folk i allmänhet har en uppfattning att det omöjligt kan inträffa så mycket på en demensavdelning, och allra minst nattetid.

– Men inget kunde vara mer felaktigt, det händer väldigt mycket, folk ramlar och blir liggande, det förekommer våld mellan boende och vi har återkommande rymningar.

Nu var det ett tiotal ur nattpersonalen som mötte upp vid Stadshuset i Flen för att lämna över protestlistan, de flesta är ganska övertygade om att schemaändringen genomförs till 1 maj och om det sämsta tänkbara scenariot inträffar så utvärderas det först i oktober.

– Vi hoppas förstås att majoriteten med S, MP och V här tar kritiken till sig och så blir det kanske bara maj månad som går förlorad för oss..?

Vi på tidningen har försökt nå avdelningschefen för äldreomsorgen i Flen, Camilla Söderman, med ett par frågor utan framgång. Bland annat vill vi veta om detta med raster betyder en besparing för Flens kommun, och vilka erfarenheter man gjorde i Katrineholm och om man fortfarande står fast vid att personalen där ska ha rast nattetid?

Stort underskott i äldreomsorgen

I slutet på januari 2019 redovisades ett underskott på 23 miljoner kronor för äldreomsorgen i Flen under 2018.

Det kan betyda att 40 tjänster försvinner, menade chefen för äldreomsorgen, Camilla Söderman, som också flaggade för att grundbemanningen på kommunens särskilda boenden skulle dras ned och att antalet semesterperioder skulle bli fler för att tvingas anställa färre sommarvikarier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om