Farbror Grön tipsar – så odlar du kallt

Odlingsprofilen Farbror Grön har experimenterat med kallsådd i över 30 år. Här delar han med sig av sina bästa tips för den som är nyfiken på att börja odla året om. "Egentligen handlar det om att skapa bra förutsättningar, sen kliva ett steg tillbaks och låta naturen sköta resten", säger han.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén tillsammans med Carl Jan Granqvist på prisutdelningen.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén tillsammans med Carl Jan Granqvist på prisutdelningen.

Foto: Björn Qvarfordt

Flen2023-12-07 06:02

Johannes Wätterbäck, mer känd som Farbror Grön, och Theres Lundén gav i februari ut boken "Odla kallt". Nu har den vunnit pris som Årets Köksträdgårdslitteratur med motiveringen:

"Farbror Grön-författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård".

– Det känns bra. Det är en teknik som vi utvecklat under så många år och spridit väldigt mycket på våra kanaler – sociala medier och på vår blogg. Det var fint att få sätta det på pränt i en bok också, säger Johannes Wätterbäck och fortsätter:

– Vi märkte att intresset var stort, den första upplagan på 5 000 exemplar tog slut på tre veckor, det sa bara swish. Då var vi tvungna att trycka ytterligare 5 000 exemplar. Nu finns det några böcker kvar och vi laddar inför vintern. Det är efter nyårsafton vanliga människor som odlar börjar vakna, vår låga slocknar aldrig utan vi håller på hela tiden. 

Vad är de bästa tipsen för någon som vill börja odla kallt?

– Det bästa är att ta några sorter, gärna kålväxter eller sallad, och sen ställa ut en kruka på ett gynnsamt läge där man har fyllt med planteringsjord, lagt ner lite frön och sen slängt på lite snö. Se därefter till att hålla det fuktigt genom att slänga på lite snö då och då och se vad som händer.

– Man behöver kicka igång det, det räcker med en till två krukor. Är man osäkert lagd så kan man ställa ut en kruka varje vecka med några frön och sen se vilken vecka som gick bäst eller vilka frön som tog sig så att man kliver in på den här vägen och börjar experimentera och hittar de platser i sin trädgård som är gynnsamma.

– Det är enkelt, det kräver ingen värme eller belysning och sen jobbar vi med naturen. Egentligen handlar det om att skapa bra förutsättningar, kliva ett steg tillbaks och låta naturen sköta resten. Om man vill göra något som är idiotsäkert, då sår man spenatfrön den 4 januari tillsammans med oss. Det finns inget bättre. Då ska det vara utomhus på friland eller i pallkrage.

Svårare är det däremot med grönsaker som kommer från varmare breddgrader.

– Det är knepigt med aubergine och chili, de vill inte starta kallt. De kommer från tropiska länder så då får man hålla på inomhus.

Under hösten har Johannes och Theres varit i full gång med sin nästa bok, "Serieodla", som blir den första som de ger ut på egen hand. Boken blir lite av en uppföljning till "Odla kallt" och kommer ut den 20 februari nästa år.

– Det handlar om att få ut två eller tre skördar på samma yta under samma år, att maximera sitt odlande på ett enkelt sätt. Där går vi igenom färdiga serier som man kan hoppa in på. Sen ger vi utrymme till att våga experimentera på egen hand. Det blir ett naturligt steg, odla kallt är tekniken för hur vi drar fram frön och serieodla blir tekniken för att få stora skördar, säger Johannes och berättar att det redan finns planer på ytterligare en bok.

– Nästa bok kommer handla om min pappa Paul Wätterbäck, han är 97 år gammal och ganska stor på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!