Kalle jobbar som projektledare för världsfärdsteknik och digitalisering. På fritiden föreläser han om ”prepping”, det vill säga hur man som medborgare bäst förbereder sig inför kriser.
Du som jobbar med frågan, blev du förvånad över coronans påverkan på vårt samhälle?– Jag har länge sagt att är det något som kommer att drabba oss så är det en pandemi, det kommer förr eller senare. Så det blev inte någon större överraskning för mig även om vi länge har levt som att en kris aldrig händer oss.
Kalle är kritisk till att den civila och militära beredskapen kraftigt monterades ner för 25 år sedan – även om det skedde ett visst uppvaknande för tio år sedan.
– Men då glömdes civilförsvaret bort och en enorm organisation lades i princip ner.
Kalle tror att det vi upplever idag delvis hänger ihop med en extremt marknadsliberal politik.
– Man kapar bort allt som anses onödigt ur beredskapssynpunkt, sånt som kostar utan att man har någon nytta av det just då.
– Den offentliga sektorn behandlas som ett företag där allt ska vara ”just in time” och våra lager rullar på vägarna. Det får vi äta upp nu.
Har du haft nytta av dina kunskaper när det här sköljde över oss?– Ja, framför allt på ett mentalt plan. Men det var surrealistiskt att det gick så fort.
Om man med ”prepper” menar en person som samlar på sig lager av livsmedel så har dessa preppers inte så stor nytta av sitt beteende nu.
– Det här är framför allt en samhällskris där många kanske inte märkt av den så mycket på ett personligt plan. Men det kommer.
Den verkliga krisen, om man bortser från den stora förlusten av avlidna, riskerar att komma efter själva pandemin.
Kan jag som privatperson förbereda mig på det?– Det folk gör nu, en obegriplig hamstring av jäst, toapapper och fläskfärs, är inte prepping. Det är hamstring i panik och motsatsen till krisförberedelse.
Att i panik hamstra olika livsmedel på ett irrationellt sätt hjälper ingen.
– Det finns nog en psykologisk förklaring till det, förmodligen handlar det om att försöka få kontroll över något. Det här är ju en pandemi som vi inte kan styra över mer än att tvätta händer och hålla social distans. Då känns det tryggt att köpa någonting.
Men om folk utan eftertanke börjar hamstra så skapar det en brist och en annan typ av kris.
De som kommer att hamna i kris, bortsett från de sjuka, är framför allt de som blir arbetslösa. Kalle föreslår att man börjar förbereda sig genom att se över sitt hushåll, fundera på utgifterna, hur man ska agera vid arbetslöshet och hur lånesituationen ut.
– Vi vet att det här leder till en mer eller mindre omfattande ekonomisk kris. Då bör man ha en plan för hur man ska agera om typ halva inkomsten i en familj plötsligt är borta. Du kanske kan minska utgifterna eller åtminstone veta vad du ska göra om du drabbas?
Kalle har ett råd som han tror starkt på: Ögna igenom den broschyr som MSB (Myndigheten för samhälle och beredskap) skickade ut till hushållen för ett par år sedan. Där finns tips på hur ett litet livsmedelslager kan se ut till exempel.
– Idag köper vi gärna färdiglagat och halvfabrikat och har inte så mycket i kylskåpet. Det kan vara lämpligt att vara förberedd på att klara sig 2–3 veckor utan leveranser från andra länder eller utan livsmedel i butikerna.
– Mitt tips är att varje gång du handlar köper du något extra som är lagringsbart. Sedan får du ha ett system där du plockar av det som är äldst i lagret och ersätter med nytt.
Det här handlar ju om normala kunskaper i hemkunskap, tycker Kalle. Liksom att kunna sylta och safta.
– Jag blir upprörd över vår enorma brist på självförsörjning i det här landet. Möjligen har vi potatis, morötter och en del animalier ... Blir det stopp på drivmedel så är det ett jätteproblem för jordbruket som är så industrialiserat.
Handelsgödsel kan också bli en bristvara, sägs det, och då blir det svårt att producera och få avkastning.
– Att ha en bit jord och kunna odla själv är en jättebra krisförberedelse. Kanske via kolonilotter eller att du går samman och odlar i någons trädgård. Köp också svenska livsmedel för att stötta produktionen i landet.
Ett annat tips är att ha en liten summa kontanter hemma för att kunna betala om internet lägger av och betalkorten slutar fungera.