Persontågstrafik åter aktuell på TGOJ-banan

Flen - Nyköping med tåget på 27 minuter. Med stopp i Bettna, Vrena och Stigtomta. Fullt möjligt enligt en ny utredning från Regionförbundet Sörmland. Men då behöver först banan rustas för 80 - 90 miljoner kronor.

Flen2009-06-17 00:00

Sedan persontågen slutade rulla på TGOJ-banan mellan Flen och Oxelösund har vid flera tillfällen förutsättningarna diskuterats för att starta trafiken på nytt. Av energi- och miljöhänsyn och i spåren på ökat pendlade mellan bostad och arbete har frågan blivit allt mer aktuell.

Regionförbundet har utrett vilka investeringar som krävs för snabb tågtrafik på hela sträckan mellan Västerås och Oxelösund. Riktmärke har varit en restid på 1,5 timme.

Kostnaden är uppdelad på delsträckor. Totalt uppskattas investeringen till cirka 100 miljoner. Där det inte rullat persontåg på många år Flen - Nyköping och Nyköping - Oxelösund behövs omfattande åtgärder. Nya bommar och signaler, nya plattformar och pendlarparkeringar i Bettna, Vrena och Stigtomta är en del av vad som krävs. Dyrast, cirka 50 miljoner, blir att lösa mötesrafik på nya spår vid Flens övre.

En anslutning med ett triangelspår från TGOJ-banan ner till Flens station har inte kostnadsberäknats alls.

Utanför investeringskalkylen ligger även åtgärder som Banverket förutsätts stå för inom ordinarie underhållsbudget. Till exempel nya kontaktledningar som gör det möjligt att köra 140 km/tim på sträckan Flen - Nyköping.

På en upprustad järnväg ska resan med tåg Flen - Nyköping ta 27 minuter.

Även sträckorna Flen - Eskilstuna och Eskilstuna - Västerås behöver byggas om med bland annat rälsförhöjningar i kurvorna för att tågen ska kunna köras fortare. En mötesstation vid Strömsholm finns med i planeringen. Restiden Flen - Eskilstuna ska kortas från 35 minuter till cirka 27 minuter.

Tågresan Eskilstuna - Nyköping skulle klaras under timmen på en upprustad TGOJ-bana.

Resandeunderlaget uppskattas till en början till cirka 1000 resor per dygn. Driften har Länstrafiken uppskattat kommer att sluta i ett årigt underskott på cirka 22 miljoner.

I kommuner och landsting har man nu fått ett underlag för vidare avvägningar. Regionförbundet noterar att investeringen på cirka 100 miljoner kan ställas mot de 600 miljoner som länets kommuner och landstinget avsatt för att medfinansiera Citybanan i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om