De flesta känner vid det här laget väl till att det finns god ost att köpa i Flen. Jürss Mejeri har bland annat levererat ost till Nobelmiddagen. Vad färre känner till är att mejeriet på Änglundavägen i Flen har utvecklats till ett utbildningscentrum som lockar massvis med kunskapstörstande personer varje år. Det handlar om allt i från nybörjare till veteraner inom ostbranschen.
— Vi har utbildningar som lämpar sig väl även för konsumenter som vill lära sig mer om ost. Intresset för ost har definitivt ökat i Flen de senaste åren, säger Claes Jürss som driver mejeriet tillsammans med sin fru Kerstin Jürss.
När Eskilstuna-Kuriren i går var på besök höll paret Jürss i en kurs för Sveriges Gårdsmejerister. Det var den avslutande dagen i en tvådagarskurs med Cheddarost och Stiltonost på agendan.
Deltagarna kom från hela landet och fick lära sig såväl teoretiskt som praktiskt hur ostarna tillverkas. Claes och Kerstin Jürss har lång erfarenhet av att hålla i kurser, mellan åren 1995 och 2004 drev de ett utbildningsmejeri i landstingets regi i Ås utanför Östersund. I Flen har kurserna bedrivits i sju-åtta år.
— Det dröjde inte länge innan folk började fråga efter kurser i Flen och när vi hade kommit i ordning ordentligt efter ett par år började vi med kurser igen, säger Claes Jürss.
Kurserna hålls under våren och hösten och det finns ett stort urval. Tvådagars introduktionskurser, femdagarskurser för dig som vill starta mejeri, kurser i hur du gör blåmögelost, hårdost eller egentligen vilken ost du vill.
— Vi hör oss för lite om vad folk vill ha. På våren har vi en kurs i Medelhavets ostar som alltid brukar vara populär, säger Claes Jürss.
Utbildningen handlar även mycket om att utbyta erfarenheter och skapa ett nätverk. Där fyller Jürss Mejeri en viktig roll menar kursdeltagaren Martin Ragnar från Malmö, som har skrivit flera böcker om ost.
— Flen har tveksamt satt sig på kartan många vallfärdar hit eller vänder sina blickar mot Flen. Många tar sig hit för att lära sig om god ost.
Under kursen med Sveriges Gårdsmejerister, som är en förening med 88 medlemmar, haglade frågorna om PH-värde, syrakultur, salthalt, pastörisering och andra frågor om hur och varför.
— Alla små detaljer är det viktigaste att få med sig härifrån, man blir aldrig fullärd. Vi pratar ost hela tiden när vi är här och känner oss som kollegor, säger Marih Jonsson som har ett mejeri i Örsundsbro.
— Det är bra att få med sig ett recept hem, hur man går till väga. Det finns mycket kunskap här, det är verkligen ett hantverk, säger Karin Ericson från Krokom.
Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, importerades 100 000 ton dessertost till Sverige förra året och importen har ökat de senaste åren. Något Claes Jürss tycker visar att det finns behov för många fler mejerier i landet.
— Det är stor skillnad nu än för 25 år sedan. Då fanns det kanske 10-15 småmejerier i Sverige, nu är det runt 100 stycken. Men det finns utrymme för fler.
För Flens del har Claes Jürss en vision om ett framtida utbildningscentrum för småskalighet. Med mejeri, men också med annat närproducerat.