Vad som skulle bli ett sabbatsår i Italien blev 25 år utomlands och när Lutte Berg sedan flyttade hem igen lockade inte tanken på att bo i en storstad – Berg är uppvuxen i Stockholm och hade bott många år i Rom. Så i stället flyttade han, hans fru och deras fem katter till hans mormor och morfars gamla sommarstuga utanför Malmköping.
Tre år senare kontaktade han kommunen med förslaget om en världsorkester och fick napp. Vid det första repet i oktober 2015 bestod orkester av tre personer. I dag är de upp emot 35 och arbetar för fullt med sin andra skiva. Dessutom utgör de huvudnumret vid den stora integrationsfesten på Stenhammar slott den 1 september.
Kungen och drottningen hade sett Flen världsorkester spela under Fest i Flen och bjöd sedan in orkesterledaren till en lunch.
– Först åkte vi ut till Stenhammar och gick omkring. Han visade upp gården och vi började prata, minns Lutte Berg.
– Jag kände att de verkligen vill göra saker för Flen.
Kungen visade upp byggnader och kommenterade att flera av dem tyvärr står tomma.
– Han sa "jag skulle vilja göra saker", nästan som att han bad om idéer, säger Berg.
Därefter hämtade de upp drottning Silvia och åkte vidare till Lida gård för att äta lunch och där utvecklades idén som hade börjat formas.
Totalt blev det två möten med kungaparet där man landade i att det ska bli en stor integrations- och matfest som ska vara offentlig och där alla ska vara på samma villkor. Därefter har projektet drivits framåt av ett arbetslag bestående av Berg, kommunens näringslivschef Mikael Larsson, Lida gårds vd Hannah Larsson och Stenhammar gods driftledare Per Rudengren.
Världens musik och mat på Stenhammar blir en fest för att hylla mångfalden i Flen. Lutte Berg hoppas på fint väder och ser framför sig hur folk gemensamt kommer att ta promenadvägen bort till godset. Väl där väntar en eftermiddag fylld av mat från världens alla hörn och uppträdanden i fyra akter. Flen unga världsorkester inleder det hela och därefter tar en svensk folkmusiksduo vid. Som tredje akt uppträder Amir Mohammed från Sudan med östafrikanska toner och därefter avslutar Flen världsorkester genom att bjuda på ett smakprov från den kommande skivan.
– Flens samhälle har blivit rikare tack vare att det är mycket folk från hela världen här och det är det vi vill fira den 1 september, säger Lutte Berg.