Nu rullar nya Mälartågen på västra stambanan

De nya Mälartågen är nu i trafik mellan Hallsberg och Stockholm. Samma tidtabell än så länge, men tågen ska erbjuda bättre komfort.

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) åkte med Mälartåget på tisdagsmorgonen och klev av i Flen.

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) åkte med Mälartåget på tisdagsmorgonen och klev av i Flen.

Foto: David Gagnert

Flen2020-03-18 11:56

I december började de första nya Mälartågen att rulla mellan Örebro och Stockholm, via Eskilstuna. 

Nu, något senare än ursprungligen planerat, har de tagits i trafik även på västra stambanan mellan Stockholm och Hallsberg, med uppehåll i Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker.

I måndags sattes de första två av totalt fem tåg i trafik på sträckan.

De nya regionaltågen är dubbeldäckare och har 333 fasta sittplatser samt 24 fällstolar. De kan köras något fortare än de äldre lokdragna tåg som hittills skött lokaltågstrafiken mellan Stockholm och Hallsberg. Men tills vidare gäller samma tidtabell som förut. Hur det blir vid nästa tidtabellskifte återstår att se. Det finns potential att korta restiderna något, men hur det blir beror också på andra faktorer, som övrig trafik på stambanan.

Det förklarar Sanna Carlsson, marknadsansvarig på Mälardalstrafik, Mälab. Den stora skillnaden än så länge handlar helt enkelt om att tågen är nyare och förhoppningsvis bekvämare. En annan nyhet är att det finns möjlighet att ta med sig cykel på tågen.

– Just nu kan man ta med sig cykel på alla avgångar, säger Sanna Carlsson.

Sex cyklar får plats i varje tågsätt. 

Till sommaren planeras ytterligare tre tåg börja köras på sträckan, och då ska alla avgångar trafikeras av de nya Mälartågen.

På onsdagen uppmärksammades trafikstarten för dubbeldäckarna på stationerna i Sörmland, där representanter för Mälab, Region Sörmland och kommunerna fanns på plats.

I Flen klev regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) av Mälartåget strax efter klockan åtta på morgonen.

– Det är fina och bekväma tåg med mycket modern teknik, bland annat snabbt wifi och ordentligt med kontakter så att man kan ladda sin dator, telefon och platta under tiden. Vi vet att många människor i Sörmland pendlar både till arbete och utbildning. Det är även en hög säkerhet på de här tågen vilket är otroligt viktigt, säger Monica Johansson.

Med anledning av läget med coronaviruset var tåget som Monica Johansson åkte med inte så välbesatt, men hon tror att satsningen på Mälartågen kommer att bli viktig i pendlingssynpunkt.

– Det kommer förstår innebära jättemycket när vi nu kan köra vår egen trafik och har också möjlighet att styra över vilka som kör våra tåg och hur bemanningen ser ut, säger Monica Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!