Nazist från Flen håller sig undan

Domen har fallit efter NMR:s demonstration i Göteborg. En 23-årige Flensbo åtalades men dök aldrig upp till rättegången.

En dom har meddelats efter upploppen i Göteborg. Där finns inte Flensbon med eftersom han inte dykt upp till rättegången.

En dom har meddelats efter upploppen i Göteborg. Där finns inte Flensbon med eftersom han inte dykt upp till rättegången.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Flen2019-10-25 16:35

I samband med Bokmässan i Göteborg september 2017 demonstrerade nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. När demonstranterna avvek från den planerade rutten uppstod tumult.

En av de 17 personer som först åtalades efter händelsen är den 23-årige Flensbon Fredrik Kosonen som är aktiv nazist. Han är, som Kuriren berättat tidigare, åtalad för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Men Fredrik Kosonen dök aldrig upp till rättegången.

– Han kunde inte delges av tingsrätten. Han är fortfarande åtalad, säger Viktor Törneke, en av två åklagare som haft hand om målet under rättegången.

Domstolen bestämmer vilka åtgärder som ska vidtas för att få Kosonen till rättssalen.

– Man kan bli hämtad av polis, till och med bli häktad. Det har gjorts ganska rejäla försök att få tag på honom, gav man uttryck för under förhandlingen, säger Viktor Törneke.

Hur en kommande rättegång ska gå till är inte bestämt i detalj än. Men Viktor Törneke räknar med att man kan återanvända en del förhör från den rättegång som varit.

– Hans advokat satt med under rättegången och kunde ställa frågor till vittnen. Vi får se, i slutänden är det domstolen som bestämmer vad som måste tas om, säger han.

Kosonen har enligt åklagaren ingått i en grupp som "med uppsåt att störa allmän ordning samt sätta sig upp mot myndighet med förenat våld gått till angrepp mot person".

Gruppen har kastat plakat och andra föremål mot poliserna, använt plastsköldar för att trycka upp journalister mot en polisbuss och även i övrigt betett sig aggressivt och hotfullt mot polisen. Kosonen är enligt åklagaren en av de som befann sig i främre ledet i folksamlingen.

Tingsrätten har nu underkänt åtalet om hets mot folkgrupp vad gäller de tilltalade som närvarade vid rättegången.

Domstolen skriver i ett pressmeddelande bland annat att "det samlade intrycket av demonstranternas agerande på platsen inte är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen som åklagaren gjort gällande".

Till exempel är NMR:s symbol, tyrrunan, inte så starkt förknippad med dessa rörelser att den räknas in i brottsrubriceringen.

Kosonen kommer ändå att ställas inför rätta för hets mot folkgrupp.

– Vi har inte gjort något annat ställningstagande, säger Viktor Törneke.

Däremot döms fem personer mot sitt nekande för våldsamt upplopp. Två personer frikänns från samma brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!