Från det att ett barn eller ungdom bestämt sig för att börja spela ett instrument tills han eller hon får en plats på kulturskolan i Flen tar det ungefär två år. Det tiden kan bli betydligt längre. Om förslaget från barn- och utbildningsförvaltningen antas på torsdag innebär det att två pensionsavgångar, en piano- och en gitarrlärartjänst, inte återbesätts. De arbetar deltid och tjänsterna fyller tillsammans upp 0,75 årsanställd.
Pianoläraren som blir kvar på skolan kommer i så fall att få fler elever, men ändå måste 39 elever sägas upp från och med hösten 2010.
- Eleverna kommer att få vänta längre än vad vi tycker är bekvämt. De elever som sägs upp hamnar längst fram i kön för att de inte ska tappa för mycket kunskap, vilket innebär att de som redan står i kö kommer att få vänta ännu längre, säger Sven-Olof Juvas.
Han tycker att det är ett tufft budgetbeslut, men är också medveten om att de flesta kommunala verksamheter har det kärvt i konjunkturen. Besparingen innebär en minskning av budgetramen med ungefär 10 procent, trots ett ökat antal elever och uppmärksammade projekt som den tre veckor långa insamlingen till Världens barn.
- Vi går emot trenden. Då elevunderlaget minskar i skolan ökar antalet sökande till kulturskolan, säger Sven-Olof Juvas.
För att spara pengar kommer han själv att gå in som lärare i bläckblåsinstrument.
På torsdagens möte ska politikerna ta ställning till om det även blir aktuellt med en höjning av avgiften till kulturskolan.
- För att täcka upp för den minskade budgetramen skulle vi i så fall nästan dubbla avgiften och det är inte rimligt, säger Sven-Olof Juvas.
Eftersom sparförslaget ännu inte är beslutat har föräldrar och elever inte informerats. Om det går i genom skulle det även påverka samarbetet med gymnasiets estetiska klasser då kulturskolan har begränsad möjlighet att erbjuda undervisning i keyboard, piano och träblås.
Josefin Falk