Sörmlands museum är kritiska till att Flens kommun inte tog direkt kontakt med dem innan Söderskolan revs. En skola som var modernast i sitt slag när den invigdes 1960 och rivningen har inneburit att "arkitektoniska, miljöskapande och samhällshistoriska värden gått förlorade", enligt David Hansson som är bebyggelseantikvarie på Sörmlands museum.
Den handläggare som höll i beslutet av rivningen av Söderskolan jobbar inte kvar på Flens kommun. Men Björn Rabenius har tagit del av hur ärendet hanterades. Han menar att Länsstyrelsen kontaktades och att de meddelade att det var upp till kommunen att göra sin bedömning.
– Vi har inte försökt dölja något och eftersom Länsstyrelsen sa som de sa är min bedömning att handläggaren ansett att denne kollat med de som det berör gällande byggmiljön, säger Rabenius.
Chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen är tydlig med att kommunen har som praxis att rådfråga Sörmlands museum när det gäller saker som rör byggmiljö, men att handläggaren i detta fall gjort bedömningen att Länsstyrelsens besked var tillräckligt.
Björn Rabenius framhåller även att planerna kring Söderskolan kungjordes som brukligt i tidningar. Sammantaget anser han att Sörmlands museum hade god chans att ta del av kommunens planer.
– Sörmlands museum hade möjlighet att yttra sig, konstaterar han.