I mars skrev tidningen om boende i Flensby som var missnöjda med att kommunen gjort förändringar på skog och mark i Åbergsparken, detta i syfte att skapa en cykelbana för mountainbikecyklister.
De boende invände bland annat mot påverkan på naturen och att ett uppskattat rekreationsstråk nu skulle bli stört av cyklister med dubbade däck som tär på naturen.
Trots protester blev banan verklighet men de boende gör nu ett sista försök att få till en ändring och har anmält kommunens samhällsbyggnadsförvaltning till Riksdagens ombudsman (JO).
– Oavsett hur det blir med banan har det varit stora felaktigheter i hanteringen av ärendet, säger initiativtagaren till anmälan som vill vara anonym.
Felaktigheterna de pekar på är att ärendet aldrig gått den politiska vägen.
– Vi vill att det ska vara en rättsäker kommun men när vi ställt klagoskrifter med kritik till samhällsbyggnadsnämnden har de inte tagit upp frågan, säger anmälaren som även vänt sig till kommunchefen som i sin tur hänvisat frågan tillbaka till förvaltningen.
Efter en längre väntan kom svaret från förvaltningen att banan var ett verkställningsbeslut som inte gick att överklaga.
– Vi har försökt gå genom kommunens eget system för att komma tillrätta med det här på ett demokratiskt sätt. Men när det inte hjälper att jobba internt gjorde jag JO-anmälan på eget bevåg, jag tycker de kunnat sköta det här snyggare.
Vad hoppas ni en JO-anmälan kan leda till?
– I första hand att komma tillrätta med de administrativa rutinerna så de inte gör på liknande sätt i fortsättningen. Givetvis hoppas jag också på att parken räddas men som medborgare att man kan lita på att detta är en rättsäker kommun, säger anmälaren.
Peter Israelsson är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen och beklagar att boende vid Åbersparken upplevt att cykelbanan stört dem.
– Vi har haft väldigt mycket kontakt med de boende och det är tråkigt att det blivit så här. Vi har inget självändamål i att anlägga banan utan gjort det för att alla invånare ska inkluderas och kunna röra sig i skogen.
Efter att banan blev klar har Israelsson snarare mottagit positiv än negativ kritik.
– Det har kommit positiva signaler om att det funkar bra. Jag vet att Rogers (Andersson, chef gator och torg reds. anm.) personal varit där och städat på berget och märkningen som i början var i gälla färger är omgjord i mycket diskretare färger, säger Israelsson som också menar att banan ökat tillgängligheten bland annat i form av grusning och breddning av gångvägar.
Banan har varit en mindre investering och därför kunnat beslutas om på förvaltningen.
– Vi har haft vår egen personal som jobbat med den och det har kanske kostat 10 000 i materialkostnader för gruset som vi köpt. Med facit i hand hade vi självklart kunnat kommunicera på annat sätt, säger Israelsson som avvaktar JO:s arbete.
– Vi får hantera det efter hand. Vi upplever inte att det blivit fler störningar i och med att det är många som cyklar där. De har all rätt att göra en anmälan och det respekterar vi. Vi ska försöka få till en bra dialog och kommer ha en uppföljning där vi bjuder in alla berörda, säger Peter Israelsson.