Hon har jobbat som undersköterska i 17 år och vänder sig emot negativiteten hon hör kring äldreomsorgen. Hennes perspektiv inifrån verksamheten tecknar en annan bild.
‒Det ger så mycket tillbaka när man träffar alla trevliga äldre. Man vet aldrig hur den äldre mår när man öppnar dörren, det gäller att vara professionell och kunna ställa om sig och lyssna så bemötandet blir så bra som möjligt. Det är ett trevligt och fritt yrke.
Stress är en sak som ofta nämns om hemtjänsten.
‒Är man ny kan jag förstå att det kan ses som jobbigt men stressen skapar man ofta själv. Vi har tidsbestämda insatstider som vi själva satt en gång i tiden, runt 40 minuter ligger en dusch på. En farbror som inte behöver rulla håret är kanske 20 och det hinner man gott och väl.
Hemtjänsten jobbar med värdeorden respekt, bemötande, ansvar och självbestämmande. Ingen dag är den andra lik.
‒Vi är 14 stycken i vår grupp och vi har tre grupper på Smedjan. Vi jobbar utifrån punktinsatser som de äldre ansökt om, det kan vara hjälp med inköp, dusch, tvätt och städ. Matlådeleverans, promenad, hjälp till och från mötesplatsen Bron. De äldre med hemsjukvård hjälper vi till med att ge insulin och såromläggning med mera.
De dokumenterar allt de utför och gör en rad andra saker som att beställa sjukresor.
‒Men man hinner med det sociala också, för många äldre har de ingen annan och det är viktigt för dem att få prata av sig.
För att möta en ökande skara pensionärer de kommande åren vill Monica Nordrup att man redan nu tar höjd för det och anställer fler undersköterskor.
‒De skriker efter personal och inte bara i hemtjänsten. Men det finns många fördomar om att jobba med gamla, dålig lön, dålig arbetsmiljö och stressigt. Man måste få bort fördomarna och fokusera på hur positivt och roligt det här jobbet är. De måste anställa flera så effekterna av att olika personal går hos de äldre minskar.
För att locka fler till yrket tror hon att politikerna borde jobba för att höja yrkets status.
‒Lönen måste höjas, det är vi på golvet som har störst insikt i verksamheten och man bör lyssna på personalen och ta in våra kunskaper. Det finns många yrkesutbildade men de vill inte komma hit och jobba, mycket av det har med den negativa stämpeln att göra tror jag. Men att jobba i vården överväger allt detta, alla spännande gripande möten. Det är det som gör det här jobbet roligt.
Lyssnas det inte i dag?
‒Inte så mycket, de skulle behöva komma och jobba en dag. Man måste tycka om att möta människor, vara professionell, flexibel, ta ansvar och ha ett gott bemötande. Jag tänker hela tiden på etik och moral, jobbar med hjärtat och vill gärna göra lite mer. Det är noga att man känner av och lyssnar av hur de äldre vill ha det.