Nytt pensionavtal – rejäl kostnadssmäll för kommunen

Det nya pensionavtalet som trädde i kraft den 1 januari ger mer pengar i plånboken för många kommunanställda – men också en rejäl kostnadssmäll för Flens kommun. "2023 och 2024 kommer vara två tuffa år", säger Jeanette Lijesnic som är ekonomichef.

En sjuksköterska med 27 000 i lön kommer få ungefär 800 kronor mer i månaden i pension med det nya pensionavtalet.

En sjuksköterska med 27 000 i lön kommer få ungefär 800 kronor mer i månaden i pension med det nya pensionavtalet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flen2023-01-08 19:02

Den 1 januari trädde ett nytt pensionavtal i kraft i Sveriges kommuner. Det är framförhandlat av Sveriges kommuner och regioner, SKR, och kommunala fackliga organisationer. Avtalet innebär att kommunerna ska betala in sex procent av den anställdes lön i tjänstepension, i stället för tidigare fyra och en halv.

För en sjuksköterska med 27 000 i lön kommer detta innebära ungefär 800 kronor mer i månaden i pension. Medarbetare med en årslön upp till ca 44 400 kronor kommer automatiskt omfattas av det nya avtalet. De med högre lön, kommer ha möjligheten att byta under våren 2023, enligt SKR.

För Flens kommun innebär det en kostnadssmäll på 37 miljoner kronor som kommer att kräva effektiviseringar inom kommunens förvaltningar, något som P4 Sörmland uppmärksammade i veckan.

undefined
En sjuksköterska med 27 000 i lön kommer få ungefär 800 kronor mer i månaden i pension med det nya pensionavtalet.

Jeanette Lijesnic är ekonomichef på Flens kommun. Hennes jobb är bland annat att fördela skatteintäkter och bidrag, och fördela det på mellan de olika nämnderna inom kommunen. Förenklat är det hennes jobb att ha koll på att de håller sina budgetramar.

I augusti fick kommunen prognosen att kostnaderna för pensionerna skulle bli 37 miljoner kronor högre för 2023 än vad det var 2022.

– Det här är den största enskilda posten som påverkar vår budget. Dessutom har allting blivit dyrare, även för oss kommuner, som till exempel drivmedel, el, hyror och livsmedel. Så effektiviseringar behöver göras, säger hon.

Varje förvaltning har nu i uppdrag att själva komma ner i sin budgetram, och det är också upp till varje förvaltning att se över sina kostnader.

undefined
Jeanette Lijesnic är ekonomichef i Flens kommun.

De två största omkostnaderna för kommunen gäller lokaler och personal. Jeanette Lijesnic berättar att man kommer att behöva säga upp personer och att det nu pågår ett omställningsarbete i nämnderna.

– Man får dra ner på kostnader, och jobba smartare med de resurser som finns. Och om man har en vakant tjänst, så kanske man inte anställer samma kompetens, som personen som hade tjänsten innan. Man får se över behovet, säger hon.

Om kommunen ändå inte klarar att dra ner på budgeten, har man två år på sig att komma i balans med ekonomin. Framtiden kommer att bli svår.

– 2023 och 2024 kommer att vara två tunga år för kommunen. Det gäller inte bara oss. Väldigt många kommuner kommer att få det kämpigt att få det att gå ihop, säger Jeanette Lijesnic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!