Här får du enkla odlingstips från proffset

Intresset för odling har ökat i takt med att matpriserna skenar iväg. Odlingsproffset Bella Linde kommer till Flens bibliotek för att ge sina bästa tips på hur du lyckas med dina egna odlingar.

Bella Linde

Bella Linde

Foto: Lena Granefelt

Flen2023-03-24 04:46

På lördag kommer odlingsjournalisten Bella Linde på besök till Flens bibliotek för att dela med sig av sina odlingstips.

Workshopen vänder sig till nybörjare i alla åldrar men även den som redan odlat en del är välkommen att utbyta erfarenheter. 

Att intresset för odling ökat markant är tydligt. 

undefined
Priset på tomater har ökat kraftigt. Ett bra sätt att spara pengar är att odla sina egna.

– Vi lever i en orolig tid, dels på grund av ekonomin, men också för att man inte vet hur det kommer se ut framöver. Vår försörjningsgrad är minimal, vi klarar oss inte utan importerade livsmedel, säger Bella Linde. 

För den som besöker kommer till biblioteket väntar en spännande workshop. 

– Jag kör en liten presentation kring odling på en basic nivå så alla kan förstå. Det ska inte vara svårt att odla! Det är roligt och alla kan lära sig, säger Bella Linde och fortsätter:

– Jag visar hur man kan bygga upp en enkel odlingsbädd med lite av mina favoritgrönsaker. Sen ska vi helt enkelt ha en liten workshop, där du får odla tomater. 

undefined
På workshopen kan du sätta egna tomatfrön.

För dig som vill kunna skörda dina egna grönsaker i sommar rekommenderar Bella Linde att inte göra det så svårt. Vilket även är temat på hennes senaste bok Börja odla - din väg till en egen köksträdgård. 

– Odling är inte en materialsport, du behöver inte köpa in massa saker. Krukor kan du göra av tidningspapper och om du har en trädgård kan du ta tillvara på mycket material där. Gräsklipp är utmärkt näring till dina odlingar till exempel, förklarar Bella Linde. 

– Viktigt att tänka på är också att odla saker du faktiskt tycker om och använder. Några tacksamma nybörjargrönsaker är bland annat squash och rödbetor. Sallat och mangold är extremt tacksamt då det växer mycket, se till att peta ner frön lite då och då så har du hela tiden färsk sallat att skörda, berättar Bella Linde. 

undefined
Mangold och sallat är tacksamt att odla. Se till att peta ner frön lite då och då för lång skörd.

Tillhör du dem som inte har en stor trädgård att odla i, misströsta inte. Du kommer långt på ett soligt fönster eller en balkong. 

– Gurkor är tacksamt att sätta i ett soligt fönster, det viktiga är att kolla upp om sorten är självpollinerande eller inte, annars kan du behöva hjälpa din planta att sköta pollineringen, men det gör du enkelt med en liten pensel, förklarar Bella Linde. 

Det kanske viktigaste tipset av alla är att börja i liten skala samt att inte misströsta om du misslyckas. 

– Ibland går det åt skogen, men det kommer alltid en ny säsong, avslutar Bella Linde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!