Sedan början av juni har minst 13 hushåll i Flens kommun drabbats av inbrott, främst i Flen och Sparreholm.
Stig-Ove Uddin, välkänd lokalpolis i kommunen, lyfter fram grannsamverkan som det enskilt viktigaste medlet för att bekämpa inbrotten.
– Det gäller att tagga till sig lite när det gäller säkerheten och ifrågasätta när det dyker upp folk där de inte bör vara. Tittar någon i postlådan kan det vara en indikation och grannarna måste framför allt reagera och förstå att det kan vara frågan om ett inbrott, säger han.
Att gömma sig i en öppen miljö är inget ovanligt förfarande för en inbrottstjuv.
– Ofta bygger ett inbrott på att gärningsmannen kan gå in på en villatomt helt ostört utan att en granne reagerar. Inbrottstjuven rider också på det, det är inte som att de smyger dit med en bindel för ögonen, säger Stig-Ove Uddin och menar att de flesta inbrott sker utan en längre planering.
– Många tror att om de haft inbrott att tjuven spanat på dem i två veckor innan för att se när de inte hemma.
I stället är det vanligtvis tillfället som styr brottet.
– Undersökningar som gjorts där man pratat med inbrottstjuvar visar att planeringen är minimal. De åker runt och kikar in ett område och söker indikationer på att ett hus står tomt bland annat genom att kolla i brevlådan eller knacka på efter att de tittat in genom fönstren.
Stig-Ove Uddin anser också att många förvarar värdesaker på ett olämpligt sätt som gör det lättare för tjuven.
– Man plockar undan smycken och plånbok när man ska åka bort länge, men de flesta inbrott går väldigt fort och sker mitt på dagen när någon är borta några timmar. Stjäls det kan man räkna med att aldrig få tillbaka det.
I Flens kommun finns ett 30-tal områden med grannsamverkan där polisen informerat om säkerhetstänk och om hur brott uppkommer.
– Omgivningen ska veta när man är borta och man ska inte kunna gå in på en tomt utan att någon i grannskapet reagerar, säger Stig-Ove Uddin.