Från musikklass i Flen till billboards på Time Square

Besökte du ikoniska Time square i New York i somras? Då kan du ha blickat upp mot en billboard och sett Flentrummisen Mikael Lidström titta tillbaka. Han och bandet Kerbera är just hemkomna från sin första USA-turné.

Rockbandet Kerbera, med Mikael Lidström på trummor, har nyligen kommit hem från sin första turné på andra sidan Atlanten.

Rockbandet Kerbera, med Mikael Lidström på trummor, har nyligen kommit hem från sin första turné på andra sidan Atlanten.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Flen2019-08-16 21:05

Under 14 dagar gjorde Kerbera tolv spelningar i USA. Med start i Ohio turnérade de längs landets östkust och senare i år planerar de att återvända och beta av västkusten också.

– Det var så himla häftigt, säger Mikael Lidström.

Framför allt den första spelningen kommer att finnas med honom länge. Det var på festivalen Inkcarceration och på spelschemat fanns flera band han själv lyssnade på när han växte upp.– Pod var där, det var coolt. Och Goodsmack var där några dagar innan. Dessutom låg festivalen precis vid fängelset där de spelade in "Nyckeln till frihet", berättar Lidström.

Bandet Kerbera bildades 2013, men trummisen Mikael Lidström anslöt först tre år senare. Då studerade han på Kulturama i Stockholm, precis som bandets sångare. De var på jakt efter en ny trummis och Lidström fick jobbet.

I dag laddar bandet upp för att släppa sin kommande ep och kan bland annat stoltsera med över 220 000 Spotifylyssningar på singeln "Home is where I don'tbelong" och 3,2 miljoner visningar på videon till "Inglorious" på Youtube.

Lidström beskriver bandet som "alternativ rock med catchiga melodier".

– Vi försöker få till ett lite ambient ljud och lite progressiva rytmer, för både jag och gitarristen är jättemycket inne på djentgenren. Vi försöker få in det utan att göra det för svårlyssnat, säger han.

Vidare är bandet enligt Lidström "lite anti normer och anti allt som folk försöker pracka på en". Det hörs bland annat i texterna och tar sig uttryck i hur de ser ut på scenen, med mycket smink och androgyn look.

– Det är många som inte känner sig hemma i samhället som känner att de har en familj eller vän i oss.

Han gick i musikklass på högstadiet och estetlinje på gymnasiet. Även om han mest ville sitta vid datorn på den tiden är han glad över att ha fått chans att gro sitt musikintresse hemma i Flen.

– Det var jättebra, det gav mig chans att utveckla mitt trumspelade, att jag fick chans att öva på skoltid, säger han.

I dag bor han i London, repar med bandet i Stockholm, arbetar med att organisera e-sportsturnéringar och tillbringar sommaren i Flen. Sambons studier håller dem kvar utomlands för tillfället, men framöver drömmer de om att flytta hem till Flen.

Framöver drömmer han om att Kerbera, vars sound beskrivs går mer åt det hållet, ska få göra en riktig arenaspelning.

– Jag vet inte var den arenan skulle vara, men Globen skulle duga ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om