Förslag: Lastbil säljs för att rädda nämnd

Samhällsbyggnadsnämnden har dragits med större och större underskott. En av de föreslagna åtgärderna är att sälja förvaltningens lastbil.

En lastbil skulle kunna säljas för att få bukt med ekonomin, enligt ett samverkansprotokoll från samhällsbyggnadsförvaltningen.

En lastbil skulle kunna säljas för att få bukt med ekonomin, enligt ett samverkansprotokoll från samhällsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flen2020-01-10 07:07

Redan efter första delårsrapporten 2019 var prognosen att samhällsbyggnadsnämnden skulle gå nästan 2,3 miljoner kronor back.

En åtgärdsplan klubbades men ekonomin har ändå fortsatt utför. Efter två tredjedelar av året var prognosen minus 3,8 miljoner kronor.

Förra vintern krävdes fler insatser än vanligt mot snö och halka. Man har räknat med intäkter från avverkning av skog, på grund av angrepp från barkborrar. Avverkningen har inte genomförts, konstateras i andra delårsrapporten.

Dessutom har personalkostnader gått upp på tekniska avdelningen. Ett nytt samarbete för systemledning inom räddningstjänsten har inletts inom Räddsam Mälardalen.

De åtgärder som samhällsbyggnadsnämnden beslutade om i juni och som skulle ge effekt under 2019, skulle ge drygt 1,6 miljoner kronor. Till exempel skulle "återhållsamma och kostnadsmedvetna inköp" leda till en besparing på 250 000 kronor. Att öka intäkterna för uthyrning och trafikövervakning samt att minska servicen vid offentliga arrangemang skulle ge 200 000 kronor.

Efter oktober låg underskottet på drygt fem miljoner kronor, enligt ett protokoll från samverkan med facket.

Tekniska avdelningen har föreslagit att en lastbil ska säljas. Då skulle lastbilsförare få andra arbetsuppgifter. Man har även föreslagit förändringar i hur snöröjningen genomförs.

Förvaltningschefen Björn Rabenius skriver i ett sms till tidningen: "Jag avböjer att kommentera i nuläget eftersom årets resultat ännu inte är slutgiltigt sammanställt."

Nämndordföranden Greta Suvén (MP) vill inte kommentera vare sig siffrorna eller orsakerna till dem när tidningen ringer.

– Jag skulle vilja se de senaste siffrorna innan jag svarar på det, säger hon.

Vad beror underskottet på?

– Ett par orsaker, som jag skulle vilja återkomma om. Kan du inte ge mig ett par timmar? Jag skulle hellre ge en kommentar med eftertanke, jag föredrar det arbetssättet.

Greta Suvén ringer upp igen efter drygt en halvtimme. Hon vill fortfarande inte kommentera eller ge någon analys av den ekonomiska utvecklingen.

– Naturligtvis väntar vi med spänning för att se det slutgiltiga resultatet. Vi får det om ett par veckor. Då är du jättevälkommen att återkomma, säger hon.

Under 2020 kommer nämnden att lägga mer fokus på kostnadskontroll än under 2019.

– Vi har väldigt hög prioritet på att få en budget i balans, säger Greta Suvén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!