Det var 2016 som Arbetsmiljöverket, efter en anmälan från ett skyddsombud, gjorde en inspektion i Flen, Helgesta-Hyltinge församling och konstaterade flera brister i arbetsmiljön.
Bland annat handlade det om att arbetsmiljöuppgifterna i församlingen inte var delegerade och att medarbetarna inte hade utbildats i arbetsmiljöuppgifter och arbetsmiljökunskap. Man konstaterade också att delar av personalen kände sig kränkt och att det fanns brister i samarbetet mellan chefer och arbetstagare.
En annan brist som uppdagades var avsaknad av rutiner och handlingsplan gällande arbetsfördelningen i församlingen. Under utredningen framkom det att kyrkoherden var överbelastad och inte hade tillräckligt med tid och kunskap för att ensam genomföra ett fullödigt arbetsmiljöarbete.
I februari 2017 beslutade Arbetsmiljöverket att förelägga församlingen vid vite av 75 000 respektive 50 000 kronor. Senast den 17 mars samma år, skulle bristerna åtgärdas. Men vid uppföljningsbesöket den 29 mars 2017 hade församlingen inte vidtagit tillräckligt med åtgärder inom den föreskrivna tiden.
Det konstaterades dock att vissa åtgärder hade vidtagits och beloppet sänktes därför med 35 000 kronor. Nu har förvaltningsrätten fattat sitt beslut i frågan och fastslår att församlingen ska betala totalt 90 000 kronor i vite.
Enligt församlingens kyrkoherde Anders Lagbo, kom beskedet inte oväntat.
– När vi väl fick beskedet var det bara ett bekräftande. Vi visste om det och det är planerat för den här summan.
Hur ser du på det som inträffat?
– Först och främst är det väldigt tråkigt och smärtsamt att över huvud taget hamna i en sådan situation som den vi har gått igenom. Jag kan inte närmare gå in på vad det var som utlöste den, men det var personalförändringar på grund av sjukdom som fick människor att reagera och bli ledsna och rädda.
Så grunden till att personalen mådde dåligt, var inte organisatoriska brister och brister i arbetsmiljön?
– Det var en krasch hos oss som satte i gång en lavin av känslor och reaktioner överallt. När en medarbetare blir sjuk så påverkar det arbetskamraterna så de blir alldeles förtvivlade. Då riktas blicken på stöd och hjälp som man kan ge på individ och gruppnivå, och det var där som Arbetsmiljöverket tyckte att vi hade brister.
Upplever du att situationen är bättre i dag?
– Ja, i allra högsta grad. Den har fört oss alla väldigt mycket närmare varandra och har fått oss, från organisatorisk nivå och ner över mig som chef och vår personal, att rikta blickarna åt samma håll och sträva efter lugn och ro. Darrighet och oro har lagt sig och vi är väldigt vaksamma på minsta lilla signal.
Varför kunde ni inte åtgärda bristerna inom den angivna tidsramen?
– Vi hade konstruktiva och bra diskussioner med Arbetsmiljöverket och gjorde allt som stod i vår makt och mer därtill. Men från det att man levererar en medicin till sin organisation och sin personal, till det att den gör verkan, tar det ett tag.
Enligt Anders Lagbo jobbar alla berörda medarbetare kvar inom församlingen. Samtalsläget mellan personal och styrning har förbättrats och kyrkorådet, som har utbildats i flera varv, känner tydligare till sina ansvarsområden, berättar kyrkoherden.
– Såren läker sakta men säkert. Nu är det mycket mer detaljer i vår policy och all personal är utbildad i vad som händer om en personal blir sjuk på arbetsplatsen samt vilken hjälp den sjuka och arbetskamraterna kan få.
Tror du att viteskravet har varit till nytta för er?
– Visst är det så. Det här är Arbetsmiljöverkets sätt att arbeta, att sätta en nål i baken på arbetsplatser som behöver komma till rätta med saker och ting. Det som vi har varit med om vill ingen vara med om, men nyttan med det hela är att vi kliver ur det mycket starkare och klokare i allt som har med policy att göra. Jag känner mig otroligt stolt över en fantastisk fin personal och magnifik församling som är otroligt framåt, säger Anders Lagbo.