Förbered digför att klara krislägen

Nu ska såväl barn som vuxna få chans att bli mer medvetna om sin säkerhet. Civilförsvarsförbundets instruktör Lisbeth Brevig ska i Flensbygden hålla kurser som kommer att vara gratis för allmänheten.

FLEN2010-01-08 05:00

För att du ska klara det där långa strömavbrottet gäller det att du tappar upp vatten i dunkar, har ett förråd med mat hemma och redan innan har tänkt igenom hur du ska klara belysning och värme om ett långt avbrott skulle ske. Det och mycket annat kan man få lära sig på Civilförsvarsförbundets kurser.

I mars förra året bildades en lokal civilförsvarsförening i Flensbygden. Föreningen har redan hunnit få över 30 medlemmar.

- Jag tror att det stora intresset beror på att när folk ser vad utbildningarna går ut på, känner de att det här vill jag kunna lite om. Dessutom finns det ett engagemang för att kunna hjälpa andra i samhället vid kris, säger Lisbeth Brevig.

Hon är ordförande i föreningen och är utbildad instruktör hos Civilförsvarsförbundet. Det närmaste halvåret har hon tagit tjänstledigt från sitt arbete som fritidspedagog på Lötenskolan. Istället ska hon på uppdrag av Civilförsvarsförbundet utbilda både barn och vuxna om säkerhetsmedvetande och hur man klarar olyckor och krislägen.

Bland annat ska hon lära barn på förskolor, fritids och i förberedelseklasserna hur man ska bete sig om man har gått vilse och hur man förebygger olycksfall. För de barn som är mellan 4 och 14 år men inte går på förskola, fritids eller förberedelseklass kommer kurser att anordnas på helger. Utbildningarna bekostas av staten och är gratis för allmänheten.

Resursgrupp

Lisbeth Brevig skulle också vilja att det startas en frivillig resursgrupp, FRG, genom Civilförsvarsförbundet. De som är engagerade i FRG kan träda in och hjälpa kommunen vid stora olyckor och kriser.

- Man behöver inte vara proffs på något. Det handlar om att våga hjälpa till vid ett krisläge och veta vad man ska göra och inte göra.

Det är staten som bekostar utbildningen av dem som ingår i FRG men kommunen får ge personerna ersättning då de går in och hjälper till vid kriser.

- Vi behöver kommunens hjälp för att bilda gruppen. Det är kommunen som bestämmer om vi ska ha en frivillig grupp och vad den ska kunna hjälpa till med. Det verkar finnas en positiv politisk opinion för FRG.

Men innan en frivilliggrupp kan bildas krävs att kommunen gör en risk- och sårbarhetsanalys samt fattar beslut om en ny beredskapsplan, vilket ska ske under varje mandatperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om