När socialtjänsten i dag kliver in och bistår med föräldrastöd handlar det så gott som alltid om akuta insatser ofta i samband med en anmälning. Nu vill Flens kommun att stödet ska komma in i bilden tidigare och drar därför i gång en satsning på förebyggande arbete.
- Föräldrastödet förknippas i dag ofta med något negativt eftersom det sätts in i ett akut skede. Vi vill komma i kontakt med föräldrarna mycket tidigare utan att det ska behöva finnas något problem, säger Peter Rupp-Ekström vid Individ- och familjeomsorgen på Flens kommun, som är projektledare för Föräldrastödsprojektet.
Den nya satsningen på föräldrastödet kommer till en början ske med en metod som heter COPE. Det är en kanadensisk metod som kretsar mycket kring föräldrarnas medverkan och diskussioner styrt av strukturerade ledare. Varje kostnadsfria kurs består av tio tillfällen under tio veckor där deltagarna bland annat tittar på videosekvenser som sedan diskuteras.
- Föräldrarna kommer på ett varsamt sätt kunna ge varandra kraft och tips, säger Peter Rupp-Ekström.
Satsningen inleds i höst och kan genomföras tack vare ett utvecklingsbidrag på 182 000 kronor från Länsstyrelsen i Södermanland. Efter året kan kommunen söka bidrag för ytterligare ett år om arbetet första året faller väl ut.
- Allt styrs av intresset. Vi hoppas att det kommer in många anmälningar till socialtjänsten, säger Peter Rupp-Ekström.
Två anställda från socialförvaltningen och två från barn- och ungdomsförvaltningen kompletterar fyra utbildade personer i satsningen som är tänkt att innehålla en rad andra metoder efter den inledande COPE.