29 600 av landets gymnasieelever fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Det motsvarar 8,7 procent av Sveriges cirka 339 000 studenter på gymnasienivå. Men i Flen var andelen skolkande studenter som fick pengarna indragna betydligt högre – hela 32,6 procent. Det är med god marginal den högsta siffran i länet, där Katrineholm kommer på andra plats med sina 9,6 procent. I en jämförelse med alla landets kommer hamnar Flens elever på fjärde plats när det gäller andelen som fått sitt studiemedel indraget.
– Vi har en stor andel elever som uteblir från sina studier, med följden att deras studiebidrag dras in. Men det är inte bara studiebidraget som dras in, de får en sämre kunskapsutveckling helt enkelt. Det är flera aspekter i det här som är jättetråkiga, säger Jari Salmijärvi, rektor på Prins Wilhelmgymnasiet.
Sedan slutet på vårterminen pågår en utredning för att ta reda på varför så många uteblir från undervisningen på skolan.
– Det är ett stort problem. Vi förväntar oss att eleverna kommer till lektionerna, att de inte gör det är en förlust för eleven, för skolan och för hela samhället, säger Jari Salmijärvi.
Beroende på vad den inledda kartläggningen visar för resultat kommer skolan att vidta åtgärder. Exakt vilka åtgärder det blir är svårt att säga innan utredningen är färdig.
– Vi måste titta på vilka elever som är frånvarande och varför de är det för att komma fram till vilka åtgärder som behövs – om det handlar om elevstödjande åtgärder eller om vi behöver fler handledare eller någonting annat, säger han.
Den stora andelen ogiltig frånvaro resulterar som sagt bara inte i indraget studiemedel utan också i att man missar kunskaper för framtida yrken och studier. Jari Salmijärvi är märkbart beklämd över situationen och har en tydlig hälsning till eleverna:
– Kom till skolan.
För egen del har han ansvar att säkerställa att det finns rutiner på skolan som hjälper eleverna att komma till skolan, samt rutiner som gör att skolans personal kan nå eleverna. Även som förälder spelar man en viktig roll i sammanhanget, säger Salmijärvi.
– Det är viktigt att man är en aktiv förälder i elevernas vardag och uppmuntrar dem att komma till skolan och stöttar dem, säger han.