Flen står sig starkt i stående brottning

Flen kan stoltsera med två färska EM-medaljörer och totalt sex medaljer i en kampsportgren som får liten om någon uppmärksamhet alls – Wudang Tai Chi Chuan.

Flen2016-11-11 06:52

Tre bronsmedaljer blev facit för Karl Schultz vid EM i TCFE Chinese Internal Martial Arts när mästerskapet avgjordes i ryska Sankt Petersburg sista helgen i oktober.

– Målet var guld, målet måste alltid vara att vinna men jag var osäker på var jag låg till. Ryssarna var väldigt bra och de hade jag inte mött tidigare, säger Karl Schultz som vann tre silver vid EM för två år sedan.

Med sig hade han klubbkollegan från Flen, Mattias Carnesten, som också tog triss i medaljer, ett guld och två brons.

– Det var hans första mästerskap och extra kul att det gick bra för honom, han gjorde en jättestark insats.

Hemma tränar de två tillsammans med Mattias bror i klubben som heter Wudang PTCC.

– Inför tävlingen tränade jag ungefär sex dagar i veckan i två månader, annars kör vi två gånger i veckan, säger Karl.

Och det gäller att ligga i om man vill hävda sig på den internationella arenan trots att sporten är relativt liten.

– Jag är 44 år och möter ibland 30-åringar som är väldigt vältränade. Det roliga med att komma ut och tävla är att man möter andra stilar och tekniker som man måste anpassa sig till, när vi tränar hemma vänjer man sig vid motståndaren så det var en stor utmaning. Och även om man tränat på det så tänker man inte under matcherna, man blir helt fokuserad och det måste sitta i ryggmärgen, säger Karl som tävlar i -80 kilo.

Wudang är en stil inom den kinesiska interna kampsporten Tai Chi Chuan. Inom stilen kallas delarna som rör kamp och fighting tuishou och sanshou där den sistnämnda är fullkontakt med slag, sparkar och kast.

Karl Schultz tävlar i tuishou som är olika former av stående brottning. Tuishou delar i sin tur upp sig i tre grenar, fixed step, moving step och free moving step.

– Jag anmälde mig till alla tre men också uppvisningsmomentet och det blev kanske lite för tufft. Tävlingarna var bara två dagar och jag fick ibland springa mellan momenten för att hinna med, säger han.

I traditionell österländsk kampsport är det inte bara det fysiska som premieras. Karl Schultz, som tidigare tränat judo, har fått massa bonuseffekter av träningen som är lika mycket mental som fysisk.

– Det är en kampsport men också en helhetsträning, om man inte vill fokusera på brottningsdelen finns det otroligt mycket i hand- och yogaformer. Det finns också hälsoaspekten, jag har haft autoimmuna infektioner som brutit ut tidigare men som försvunnit helt sedan jag började med wudang, säger han och talar sig även varm om gemytet inom sporten.

– Sammanhållningen inom Wudang har jag inte mött någon annanstans, jag har fått vänner runt om i Europa och vid mästerskapen är man som en familj. Man brukar säga att de som tränat länge blir de äldre syskonen och mästaren (tränaren reds. anm.) är fadern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om