Om fyra månader kan drygt en fjärdedel av de anställda på Talaris i Flen vara utan arbete. Det efter företagets varselbesked i går. Men redan nu inleder Arbetsförmedlingen sitt jobb för att hjälpa så många som möjligt till en snabb återkomst in i arbetslivet.
- Vi diskuterar av princip aldrig enskilda företag. Men så fort det sker ett varsel kontaktar vi det berörda företaget och erbjuder oss att komma till de varslade innan de hunnit komma hit, säger Sam Farsani, chef på Arbetsförmedlingen i Flen.
Arbetsförmedlingen erbjuder jobbcoachning, kartlägger de varslades kompetens, diskuterar tekniker vid jobbsökande och ser över arbetsmarknadsläget runt Flen och övriga delar i landet.
- En del kanske har kunskaper de måste fräscha upp, andra måste bygga på sin kompetens och framför allt måste de utnyttja alla de kontakter de har. Det gäller att hitta en väg ur krisen så fort som möjligt, säger Sam Farsani som lider med de drabbade.
De som sägs upp ställs inför en tuff arbetsmarknad där arbetslösheten stigit i såväl Flens kommun som hela riket under det senaste året. Speciellt tufft är det inom industrin som drabbats hårt av flera varsel de senaste åren. Enligt prognosen finns det i dag runt 20 000 lediga jobb i landet, en siffra som tidigare år legat på nästan det tredubbla. Dessutom var det bara Västernorrland i hela landet som hade fler varslade än Södermanland per tusen sysselsatta under förra året.
- Det ser ärligt talat inte så ljust ut. Det är svart, men inte nattsvart. Möjligheterna finns, om inte i Flen kanske i Katrineholm, Malmö eller Pajala, säger Sam Farsani.
Just matchning av de varslade mot jobb i andra orter är en viktig del i stöd som nu sätts in på Talaris. Samt att informera de som inte har möjlighet att flytta vilka jobb som är tillgängliga i närområdet.
- Det är alltid stor frustration vid våra första möten med de varslade, vilket vi har full förståelse för. Sedan kommer frågorna och faktum är att runt 30 procent brukar hitta nya jobb innan varseltiden är slut, säger Sam Farsani.