Under måndagen tog kommunen officiellt över lokalerna på Salstagatan 16, som Region Sörmland tidigare nyttjat. Nu pågår renovering för att anpassa ytorna till dess nya syfte och under hösten kommer utredningsenheten för barn, unga och vuxna att samlas där.
Det är alltså dit man i framtiden ska vända sig i ärenden kring exempelvis missbruk, familjerätt, barn som far illa eller föräldrar som behöver stöd för sitt barn.
– Fördelen är att min enhet kommer att bli mer samlad. Och det kommer att underlätta samverkan med öppenvården som redan sitter här, säger Elleonor Kjellström, som är enhetschef.
Vuxenhandläggarna har nämligen suttit på Salstagatan redan sedan tidigare, medan handläggarna för barn och unga samt familjerätten har haft sina kontor i Stadshuset.
– Trots att det är nära mellan Stadshuset och Salstagatan har det funnits en distans mellan de olika delarna. Nu tror jag att det kommer bli mer en mer naturlig samverkan i vardagen, säger Kjellström.
Å andra sidan får man längre till personal man samarbetar med inom bland annat LSS som sitter i just statshuset, men det ska inte vara något problem, anser Kjellström och framhåller att man ju har mycket samverkan med bland annat skolorna som ju inte heller sitter i samma lokaler. Och för de som vänder sig till enheten för hjälp kan det upplevas som en förbättring med de mer avskilda lokalerna.
– För en del kan det ha upplevts konstigt att gå till stadshuset där många rör sig i receptionen och så. Det blir mer anonymt på den nya adressen.
Exakt när flytten kommer att ske återstår att se. Först ska lokalerna anpassas till verksamheten, bland annat genom att ordna med mottagningsrum och plats för det omfattande arkivet, och sedan kommer man att flytta i omgångar eftersom verksamheten hela tiden måste hållas öppen. Nästan 20 personer ska flytta från Stadshuset till Salstagatan.
En fråga som är ständigt aktuell inom enheten gäller kontaktpersoner och familjehem där man är i behov av ytterligare frivilliga som vill göra en insats.
– Att vara familjehem innebär att man ta emot någon annans barn i sin familj på uppdrag av kommunen. Är man kontaktperson så träffar man personen och antingen gör en aktivitet eller stöttar på annat vis, förklarar Kjellström.
Hon menar att det är viktigt att ha en "bank" av personer och hem för att kunna göra så bra placeringar och matchningar som möjligt.
– Vi måste alltid kunna lösa den typen av situationer när det behövs, och det gör vi allt på något vis, säger hon.