Choklad är tema på elevutbyte med Litauen

Chokladprovning med föredrag om kakaobönans väg till kakan stod på programmet för elever från Litauen på BCPW i går.
- Utbytet baseras på entreprenörskap. Orten som eleverna kommer ifrån har en chokladfabrik så vi utgår från deras vardag, säger läraren Jonas Thyrén.

Flen2009-12-10 05:00

I en vecka ska 21 ungdomar från grundskola och gymnasium i Siauliai i norra Litauen bo hos värdfamiljer i Flen, och i vår åker ett 20-tal elever från Flen till Litauen. För finansieringen står Nordiska ministerrådet.

Temat på utbytet är choklad, och senare i veckan väntar besök på en chokladfabrik. I går var det chokladprovning på Bildningscentrum Prins Wilhelm i Flen. Kursledaren Anna Lavrell äger en blomsteraffär i Eskilstuna, som nu heter Blomsterpralinen efter att hon själv gick på chokladprovning och en helt ny värld öppnade sig.

- En chokladbit gör oss pigga eftersom dopaminnivån ökar. Den stärker också immunförsvaret genom att choklad innehåller antioxidanter. En chokladbit påverkar kroppen lika mycket som en kyss, sa Anna Lavrell.

Hon berättade om att efter chokladbönorna i Sydamerika har skördats så läggs de i gropar med bananblad för jäsning. Därefter torkas bönorna på bastmattor i solen, där en äldre man har hedersuppdraget att vända på bönorna med tårna. Efter att de rostats avskiljs bönan från smöret med en press, för att sedan röras ihop igen.

- Om man rör mycket i chokladen smälter den bättre i munnen, den blir lenare och smakerna kommer fram. De som rör chokladen kallas concher. Vanlig godischoklad rörs i cirka fyra timmar medan kvalitetschoklad kan röras i flera dygn, sa Anna Lavrell.

Eleverna fick smaka olika sorters choklad, avslutningsvis en fransk tryffel som är "nyttigare för själen än för hälsan" enligt Anna Lavrell. När hon frågade eleverna hur det smakade kom svaret:

- Som en kyss!

Josefin Falk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om