Fotografen Eva Wernlid har besökt landet två gånger och en del av hennes synintryck och resultatet från kameraarbetet finns snart att beskåda på galleri Villåttinge på Flens bibliotek.
– Första resan var med Svenska Afghankommittén 1997, vi var fyra personer som åkte runt och besökte tio skolor och det var mitt jobb att ge den fotografiska berättelsen till vänskolorna i Sverige. Vi bodde hemma hos olika människor, det är ett väldigt generöst, gästvänligt och storslaget folk.
Svenska Afghankommittén hade då sitt huvudkontor i Peshawar i Pakistan.
– Vi åkte in i Afghanistan genom Khyberpasset där sidenvägen gick en gång i tiden. Det är så vackert och jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det. Sen åkte vi runt i många provinser, säger Eva och visar östliga och södra delar på kartan som hängt med sedan 1997 och kompletterar utställningens berättelse om barnen på skolorna med insyn i landets historia och geografi.
– Under den tiden styrde Talibanerna och det fanns ett hopp. Många kanske inte vet att det fanns flickskolor under talibanerna, Afghanistan är ingen centralmakt utan varje dal och provins bestämmer själva.
Sex år senare var det dags för nästa resa, då med Svenska lärarförbundet. Nu hade USA gått in i landet efter terrorattackerna 2001.
– Det vore fel av mig att uttala mig om hur det ändrats för folket men jag märkte en skillnad i kommersen, plötsligt fanns det en annan fart med pengar från väst och alla gula taxis, dåliga dieselbilar som importerats från Japan, fanns överallt och man såg inte längre de snöklädda bergstopparna för alla luftföroreningar. Man kunde bara resa till tre ställen, Jalalabad, Kabul och Bamian och inte alls lika fritt som tidigare.
Detta och mycket mer kan man höra Eva berätta om klockan 12 på vernissagedagen nu på lördag den 26 november.