Ansökningarna till Försäkringskassan har gjorts mellan 1 november 2015 och 31 oktober 2017. Där har Jonathan Bejefalk, som är förtroendevald politiker, uppgett att han vårdat barn, trots att han har arbetat.
De felaktiga uppgifterna har lett till att Försäkringskassan betalat ut 148 197 kronor i tillfällig föräldrapenning.
Försäkringskassan har upptäckt fusket och kontaktat åklagare.
Bejefalk har fått ett strafföreläggande av Nyköpings åklagarkammare för bidragsbrott.
– Han är lite inne på att det är en kombination av slarv och dåligt med pengar. Han medger att det har blivit fel. Det kanske inte har varit uppsåtligt varje gång, men några gånger, säger åklagaren Fredrik Beijar.
Påföljden blir villkorlig dom.
– Det är normalstraffet om man är ostraffad sedan tidigare, säger Fredrik Beijar.
I polisförhör har Jonathan Bejefalk berättat att han varit slarvig med att ta reda på vad som gäller kring ersättningen då man jobbar natt. Utöver detta har han varit i ekonomiskt trångmål, bland annat på att försäkringen inte täckte kostnaderna när bilen gick sönder. Han har då tagit ut ersättning felaktigt.
"Han visste att han gjorde fel men där och då tänkte han nog inte på att det faktiskt var brottsligt", skriver polisen. Bejefalk har också berättat att han tagit lån för att så snabbt som möjligt betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.
Jonathan Bejefalk vill inte utveckla för tidningen vad som har hänt.
– Jag har ingen kommentar, säger han.
Han har inte varit särskilt aktiv inom politiken efter valet och hans planer på att lämna helt har enligt Bejefalk inte med strafföreläggandet att göra.
Liberalerna i Flen hade inte fått information om vad som hänt.
– Vi var helt omedvetna om detta. Vi ser allvarligt på detta, säger Oxana Erixon, ordförande för Liberalerna i Flen.
Om åtgärder skulle vidtas av Liberalerna är det i första hand en fråga för distriktsstyrelsen i Sörmland. Ordförande Göran Hammarlund vill vänta med att uttala sig tills han sett handlingarna själv.
– Vi har ju styrelsemöte för länet i Flen i kväll. Då ska jag naturligtvis ta upp det, säger han.
Det är inte första gången Bejefalk är i blåsväder.
Under Kurirens satsning #kandulova, inför valet 2018, kunde väljare ställa frågor till kandidaterna. En av de som ställde frågor visade sig vara Jonathan Bejefalk själv som skrev under pseudonym.
– Jag ser det inte som ett problem i och med att jag inte har fått information om att man inte fick göra så, sa Jonathan Bejefalk då.