Första gången tidningen träffade Daniel Wallin var i september i fjol. Då laddade han inför SM i Rubiks kub på hemmaplan i Flen. SM-guldet bärgades i klassen Skewb, en klass som han redan hade hunnit vinna EM-guld i, och Daniel Wallin drömde vidare om att kunna delta i Rubiks kub-VM i Brasilien denna sommar.
Drömmen blev verklighet och när han nyligen kom hem från mästerskapet var det med tre medaljer runt halsen.
– Jag hoppades på två medaljer, nu blev det tre så det var över förväntan, säger Daniel Wallin och visar stolt upp hederstecknen.
Det har varit en snabb och händelserik resa för Daniel Wallin från det att han för tre år sedan hittade en Rubiks kub hemma hos sin kusin. Han bestämde sig för att lösa den och sedan dess har han inte kunnat sluta. Det sägs att du måste lägga ner 10 000 timmar på någonting för att du ska bli riktigt bra på det. Om inte Daniel Wallin redan har nått upp i det vad gäller Rubiks kub så är han på god väg.
– Jag lägger i alla fall ner mer tid än vad mamma och pappa tycker är bra. Men jag sköter läxorna också, säger Daniel Wallin med ett leende.
Han tränar varje dag och åker ofta på tävlingar i Sverige eller i något av de nordiska grannländerna. Turen till andra sidan Atlanten var det största äventyret så här långt i Rubiks kubs fotspår.
– Det var 450 deltagare i VM, de bästa från alla länder. Han som har världsrekordet i Skewb var en tuff motståndare, men jag gjorde bra ifrån mig i finalen och lyckades vinna. Men det blev inte bara Rubiks kub, vi turistade också och åkte även till New York och Washington i USA, säger Daniel Wallin som hade med sig sin far på resan.
Förutom guld i favoritklassen Skewb, blev det silver i Rubiks clock och Square one. Daniel Wallin hann dessutom med att delta i tävlingen US Nationals i South Carolina i USA innan hemfärden till Flen.
Många av de som gör upp på tävlingarna är unga och Daniel Wallins framgångar har skapat intresse hos klasskompisarna på gymnasiet i Flen.
– Jag har lärt ganska många hur man gör och jag har visat det många gånger.
Fingerfärdighet och snabbtänkthet är de två viktigaste egenskaperna om man ska kunna lösa en Rubiks kub snabbt, menar Daniel Wallin. Men svårast är ändå att hålla nerverna i styr.
– Jag blir nervös på tävling, den största utmaningen är att kunna prestera lika bra på tävling som hemma. På tävling har du bara fem försök, hemma kan du göra flera tusen gånger.
På hemmaplan har intresset smittat av sig till viss del. Lillebror Joel följer ofta med på tävlingar och har blivit duktig på att lösa kuberna.
– Mamma håller på lite också, men hon tränar inte så hon glömmer bort vad hon har lärt sig, säger världsmästaren med ett leende.