I januari såg det mörkt ut för Olga Moskaleva och Jens Johansson. Deras gemensamma dotter Angelina fick inte sina fyra sista siffror när hon föddes i augusti 2009 eftersom socialkontoret inte godkände Jens ansökan om faderskap. Handläggaren menade att trots att alla är överens om att Jens är far till Anglina så kan faderskapet inte fastställas då Olga inte har hemvist i Sverige. Angelinas farfar Bo Johansson letade upp socialstyrelsens egen utredning som fastslog att hemvist inte behöver innebära uppehållstillstånd utan bara att Olga har för avsikt att stanna i Sverige.
Förra onsdagen var ärendet uppe hos socialnämnden, men på grund av sekretess har Eskilstuna-Kuriren inte fått tillgång till beslutet förrän det postades till familjen Johansson-Moskaleva.
Till mötet hade socialkontoret ändrat sitt förslag till att faderskapet skulle fastställas med ett DNA-prov. Förslaget fick två röster medan resten av socialnämndens ledamöter röstade för att faderskapet skulle fastställas direkt.
- Jag tyckte att DNA-test var ett enkelt sätt att avgöra för all framtid att han är far till barnet, men nämnden valde att i och med att han har tagit på sig faderskapet så är han far till barnet. På så vis hamnar inte barnet i kläm, sa Anders Jonsson (C) vice ordförande i socialnämnden.
Det var en glad Jens Johansson som mottog socialnämndens beslutet.
- Det känns jättebra. Nu är det som att allt börjar falla på plats, säger Jens Johansson.
Föräldrarna har nu skickat in dokumenten om Angelina till Skatteverket och väntar bara på beskedet att hon är folkbokförd. Därefter kommer de att kunna få barnbidrag. Olga har även kunnat fylla i de sista uppgifterna för Angelina i sin ansökan om uppehållstillstånd.
Migrationsverkets barnhandläggare Catarina Kvickström har engagerat sig i fallet och är nu lättad när det positiva beslutet har kommit.
- Det är fantastiskt bra att de har gett den här möjligheten till familjen och brytt sig om barnets bästa, säger Catarina Kvickström.
Beslutet kan underlätta för andra föräldrar i samma situation.
- Det finns ju fler familjer som har drabbats av det här. I vissa kommuner är det inga problem, i andra säger man tvärt nej. Jag tycker att det är bra att Flen ändrade inställning, säger Catarina Kvickström.