Ambulansens GPS visade fel väg: "Olyckligt"

Ambulanstransporten för en person i Flen försenades med 15 minuter. Anledningen till det berodde på att ambulansen tvingats vända efter att GPS:en navigerat fordonet till en igenbommad väg. "Vissa områden uppdateras mer sällan", säger Mattias
Godlund, tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Sörmland

En person i behov av ambulans tvingades vänta i 45 minuter innan transporten kom fram eftersom GPS.en visade fel väg.

En person i behov av ambulans tvingades vänta i 45 minuter innan transporten kom fram eftersom GPS.en visade fel väg.

Foto: Magnus Grimstedt

Flen2024-01-02 14:56

Tidningen har varit i kontakt med en person som behövde ambulanssjukvård vid ett tillfälle för sex veckor sedan. Personen bor i närheten av Sågarsvedet, men i Flens kommun. Ambulansen skickades från Flen och resan skulle ta 30 minuter – men var inte framme förrän 45 minuter efter telefonsamtalet.

Anledningen till den försenade transporten var att ambulansen tvingades vända. Förklaringen till missen var enligt ambulanspersonalen att den snabbaste vägen som fordonets GPS visade ledde till en igenbommad väg.

– Det är sådant som kan hända i allt GPS-material. Vi har inget eget kartmaterial utan det är vår leverantör av själva ärendehanteringen och navigeringen som köper materialet från leverantörer. Det kan vara så att allt inte är med. Själva kartmaterialet varierar ju lite grann och är man ute på landsbygden så kan det absolut vara så där med till exempel bommar, att de släpar efter och inte rapporteras in, säger Mattias Godlund.

Uppdateras det kontinuerligt?

– Absolut. Men vissa områden uppdateras mer sällan och framför allt tar det lite tid när det gäller landsbygden. Däremot har vi möjlighet att rapportera in till leverantören om vi hittar felaktigheter, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det är olyckligt när det händer, men det är svårt att täcka in hela länet med sådana förändringar.

Vad kan man göra för att undvika en sådan här situation?

– Det är bra när man ringer in, framför allt om man bor på landet, och är tydlig om man har någon bra instruktion för den lämpligaste vägen. Och då inte tänka per automatik att ambulansen kommer från en viss ort, utan vi jobbar länsövergripande. Det är det rådet man kan ge. Om man vet med sig att det finns problematik runt där man bor så välj inte den vägen för där finns det en vägbom.

Ambulanspersonalen förklarade även att ambulansen var av en äldre modell. Men Mattias Godlund berättar att fordonen byts ut kontinuerligt.

– Vi har en ambulans dygnet runt och en ambulans dagtid måndag till fredag (i Flen). Våra ambulanser är max fem år gamla och byts ut regelbundet enligt ett utbytesschema. Det är klart att vissa bilar är i slutet av sin livsfas, så är det, men alla är ändamålsenliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!