80 år av inflytande och gemenskap

I september firar pensionärsföreningen SPF Seniorerna 80 år. I Flens kommun finns två lokalavdelningar som gör en viktig insats för att göra äldres röst hörd och skapa gemenskap.

16 september 2019 21:25

SPF Flensbygden och SPF Malmabygden är de två föreningarna som representerar SPF Seniorerna i Flens kommun. Den förstnämnda uppmärksammar SPF:s 80-årsfirande i sina lokaler på Götagatan på onsdagen.

­– Det blir ingen galamiddag, men vi anordnar ett klassiskt kafferep med sju olika sorters kakor. Vi kommer också prata om kafferepets historia, säger Monica Falk, ordförande i SPF Flensbygden.

Monica Falk tycker att SPF, som är en politiskt och religöst obunden organisation, har två primära uppgifter.

– Det handlar mycket om att vara med och påverka, vi är ett påverkansorgan för de äldre. Vi försöker värna de äldres villkor, men också vara framsynta. Vi har mycket kompetens och erfarenhet att bidra med, säger Monica Falk.

– Det andra viktiga benet är att skapa aktiviteter och ett meningsfullt liv för medlemmarna. Det är många äldre som är ensamma och vi försöker nå ut till dem så att de får träffa nya människor, säger Monica Falk.

Ensamheten och utanförskapet träder ofta in när personer går i pension och lämnar nätverket på jobbet eller om man förlorar sin partner. SPF anordnar aktiviteter så som boule, bowling och golf samt resor, underhållning och fikastunder.

Monica Falk upplever att många 65-åringar anser sig vara för unga för pensionärsföreningar.

– Vi försöker vända på det där och erbjuda aktiviteter som lockar även nyblivna pensionärer, säger Monica Falk.

SPF Flensbygden har i dag runt 470 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren