Det här är den osannolika historien om en utflyttad Finspångsbo som ville hålla kontakten med vänner och bekanta från sin uppväxttid och råkade skapa en Facebookgrupp med nästan 10 000 medlemmar.
För efter Bergska skolan, gymnasiet på Ebersteinska i Norrköping och lumpen i Linköping blev det Lund och Skåne för Henrik Hedlund.
Där bor han än idag.
– Jag pluggade till civilingenjör och har jobbat i ett antal olika roller. Idag är jag egenföretagare, konsult och entreprenör. Jobbar mycket med innovation. Forskning med framtidens odlingssystem, utan jord inomhus. Jag har också jobbat inom telekom. Mycket av allt det jag gjort genom åren kommer tillbaka, som jag har nytta av nu, säger Henrik.
Redan i mitten av 1980-talet, när Henrik bodde i Skåne, sökte han kontakt med vänner och bekanta från sin uppväxt. Det blev mest brev och telefon.
– När Facebook väl kom startade jag gruppen "Finspång i mitt hjärta" för att knyta kontakt med gamla och nya vänner i exil från Finspång. Det var inget medvetet val, men någonstans på vägen tyckte folk att "Finspång i mitt hjärta" var ett begrepp. Det var något som många fler kunde ta till sig. Jag började släppa in människor som jag bara flyktigt eller inte alls kände. Någonstans på vägen uppstod det som är gruppen idag. Inte ett kompisgäng, utan för Finspångsbor, i Finspång eller utflyttade, berättar Henrik.
I dagarna skrev han ett inlägg att det bara är något hundratal kvar tills Facebookgruppen har 10 000 följare.
– Jag är bara glad att det blev som det blev. Det intressanta är att det är allt från 12-åringar till 90-åringar som läser och kommenterar. Det känns bra ur mitt perspektiv att den här Facebookgruppen engagerat olika generationer, att yngre kan ta del av äldres kunskaper. Och att äldre personer kan hitta en väg in, och engageras i sociala medier och posta inlägg. Man behöver inte vara it-nörd, man behöver inte känna sig otrygg på något sätt.
Får du mycket respons?
– Ja, mycket i gruppen. Via Messenger blir det också en hel del kommentarer. En majoritet är alltid positiva, men sedan är det också en del som alltid är missnöjda, med det ena eller det andra. Några enstaka fall av hotfulla kommenterar. Då får man bemöta det på ett korrekt sätt. Där har reglerna varit ett bra verktyg.
Till skillnad från många andra lokala grupper har Finspång i mitt hjärta lyckats behålla en positiv och konstruktiv ton, utan att svärtas ned av troll eller alltför omfattande produktplacering.
Tillsammans med ett par engagerade administratörer har de lyckats hålla gruppen fri från den tärande ton som ofta sliter på relationerna i trådarna.
I början tog Henrik hjälp av en publicistiskt kunnig kvinna som han vid tidpunkten var coach för. Hon satte ett tydligt regelverk.
– Jag vet inte om lagen om elektroniska anslagstavlor finns kvar, men det finns med i vår beskrivning. Det var väldigt bra. Någonstans upptäckte jag att om gruppen växer får man vara tydlig både med syfte och regler. Idag på Facebook finns det administrativa verktyg och regler. Med hjälp av två administratörer har vi kunnat stävja sådant vi inte vill ha. Det har inte varit superlätt alla gånger. En del gränssättningar, en del varningar och en del uteslutningar på vägen har det blivit, säger Lundabon.
Henrik Hedlund tilltalas av tanken att över 7 000 av gruppens snart 10 000 medlemmar bidrar aktivt till konversationer. Det ökar också kunskapen om orten, samt bygger broar mellan olika generationer med Finspång som minsta gemensamma nämnare.
Henrik har själv lekt med en tanke om att all den kunskap som hamnar i flödet på något sätt skulle kunna tas till vara på. I dagsläget försvinner den i algoritmens oförutsägbara kretslopp.
– Det som är skrivet för länge sedan hamnar bakåt i flödet. Äldre material är tyvärr inte så tillgängligt för de aktiva i gruppen.
Han har själv aldrig hört talas om att någon sammanställt material från sociala medier på ett bra och smidigt sätt tidigare. Men att skapa struktur och redaktionellt sammanställa från den informationsbank som så många bidragit till, skulle ge en styrka.
– Jag vet inte hur möjligt ett sådant projekt är? Men det hade varit roligt att plocka upp den idén. Det finns fantastiska berättelser som fördjupas av kommentarerna, säger grundaren av Finspång i mitt hjärta.