Stort politiskt engagemang bland sörmlänningarna

Över 330 frågor från väljarna. Närmare 1700 svar från de lokala politikerna. Valsajten #kandulova har blivit en stor succé och frågorna strömmar in.

8 juli 2018 09:00

En månad innan valdagen öppnade Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren upp valsajten #kandulova. Syftet med valsajten är att fler ska vara med och göra sin röst hörd i valen som sker den 9 september. Och den stora mängd frågor som levereras visar på stort engagemang från kommunernas invånare och politikerna håller sitt löfte och svarar på deras frågor.

I år bor det 213 307 röstberättigade i Sörmland och av dem är 11 147 förstagångsväljare. I en demokrati är målet att så många som möjligt ska delta i valen.

– Din röst spelar roll för demokratin. Och din röst bidrar till att påverka hur framtiden ska se ut. Genom öppna och fria val avgör vi alla hur samhällsbygget ska fortsätta, hur framtiden ska se ut, hur demokratin ska utvecklas och hur ditt liv ska formas, menar de tre tidningarnas chefredaktörer Eva Burman, Anna Falk och Marie Hillblom.

Tidningskoncernen Mittmedia genomförde #kandulova i norra Sverige inför förra valet. Då ökade valdeltagandet där. Om det berodde på #kandulova-satsningen är oklart men inte uteslutet. Valet 2014 röstade 87 procent av de röstberättigade i Sörmland i riksdagsvalet. Förhoppningarna är nu att engagemanget ska öka inför 2018 års val.

En väljarfråga som engagerat är den om nytt namn på Flens kommun. Snart visade det sig att Liberalerna ställde sig positiva till det och nu är debatten i gång i sociala medier och mellan Flensbor.

Lina från Strängnäs har ställt en fråga om barn- och ungdomshälsan.

– Kan du lova att det finns samarbetsforum mellan skolor, barn- och ungdomspsykiatrin och barnhälsovården?

Det är en av de frågor som alla politiker svarat på. Samtliga partier svarade också ja.

– Psykisk hälsa hos barn och ungdomar blir sämre. Det är jätteviktigt att man gör en satsning där och då ser vi också att samarbetet mellan elevhälsan i skolan och vården skulle kunna bli bättre. Elevhälsan skulle kunna vara bättre på att fånga upp barn som mår dåligt innan det går för långt. Jag tycker man ska titta på om landstinget ska gå in och ta ett tydligare samarbetsgrepp gentemot elevhälsan i skolan, säger Jonas Lindeberg, ordförande för Vård för pengarna och läkare i Nyköping.

Han hoppas på att #kandulova ökar valdeltagandet i Sörmland.

– Ett problem med lågt valdeltagande är att det är långt avstånd mellan politiker och väljare. Det här är ett sätt för väljarna att komma närmare politikerna.

Över hundra frågor som ställts av Sörmlänningar har valts bort. Oftast beror det för att frågan redan ställts till politikerna eller att den gäller något de inte styr över, som antalet poliser.

Tidningen har sökt frågeställarna som inte svarat eller avböjt att kommentera sin fråga.

Vill du ställa en fråga till politikerna?

Gå in på sajten kandulova.sormlandsmedia.se. Klicka på Skicka fråga. Där skriver du in din fråga som ska börja med "Kan du lova". Frågan kan som längst vara 140 tecken lång.

Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter till oss men behöver inte skriva under med ditt namn, du kan använda signatur.

Frågan ska gälla det politikerna i kommun eller landsting styr över, som vård, skola eller kommunikationer.

Frågorna publiceras efter hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindqvist

Ämnen du kan följa