Nu plundras granen på Fristadstorget

I veckor har julgranen prytt Fristadstorget. Men nu ska julen dansas ut. Och kommunen bjuder in till traditionell julgransplundring.

4 januari 2019 11:39

– Det är en tradition som vi har återupptagit och haft nu i fyra år, säger Ann Segelborg, koordinator för Fristadstorget.

Julgransplundringen är ett samarbete mellan Eskilstuna innerstad och kommunen. Klockan 13 på lördagen är det dags.

– Vi bjuder in allmänheten. Alla barn, och vuxna, är välkomna. Det blir sång och dans kring granen och sedan även en liten plundring där barnen får något gott med sig hem.

Och det blir en rad traditionella sånger med tillhörande dans. Räven raskar över isen, små grodorna, karusellen, prästens lilla kråka och vi äro musikanter finns med på spellistan.

– Sedan avslutar vi allt med raketen, säger Ann Segelborg.

Med i svängarna runt granen kommer några rödvitklädda kändisar att synas.

– Tomtemor och två tomtar kommer vara med och hjälpa till i själva dansen.

Vad tror ni att det blir för uppslutning?

– Det är jättesvårt att säga. Jag vet att första året vi hade det här så hade vi flera hundra barn och det var dans i två eller tre ringar runt granen. Men det beror på hur det hänger ihop med föräldrarnas ledighet, väder och vind. Men vi hoppas att det ska komma många, många barn.

I år har man valt att lägga julgransplundringen tidigare än på traditionella tjugondedag Knut.

– Förra året hade vi det efter jullovet på tjugondedag Knut men nu har vi med flit lagt det när man är ledig och det fortfarande är jullov för barnen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Hölne