Flera vittnen i mordrättegången i Nyköpings tingsrätt har svarat "jag minns inte" och "jag vet inte" på i princip varje fråga de fått. Under måndagen, exempelvis, hördes en kvinna som ska ha sett en person i mörka kläder springa förbi, bara minuter efter mordet. I polisförhör berättade kvinnan detaljerat vad hon sett, men i rätten mindes hon ingenting. I förra veckan hördes en annan kvinna, som inte heller mindes något av vad hon sagt i förhör, eller om det hon berättat i förhör inträffat.
Nu har åklagarna Robert Eriksson och Fredrik Beijar tröttnat på minnesförlusterna och överväger att väcka åtal för mened.
‒Så här kan vi inte ha det. De får krypa in i stället, sa chefsåklagare Robert Eriksson efter förhör med en person som sa sig inte minnas någonting och syftar på att fängelse finns i straffskalan för mened.
Det är viktigt med markeringen, fortsatte han.
‒Vi kan inte ha ett rättssamhälle om det går till så här. Det är mened och rättsamhället krackelerar om vi inte markerar.
Åklagare Fredrik Beijar håller med:
‒Folk har väldigt väldigt dåligt minne. Jag har inte varit med om så mycket minnesförluster i något annat ärende tidigare.
Rent formellt, säger Fredrik Beijar, skulle han och Robert Eriksson kunna driva ett menedsåtal i spåren av mordrättegången. Men det är troligare att någon annan åklagare får ta ärendet.
‒Rent teoretiskt skulle jag eller Robert kunna kallas att vittna, då är det inte så lämpligt att vi också är åklagare, säger han.
På plats i rätten var också Lars Liewenborg, chef för Sörmlandspolisens grova brottsrotel. Han kunde berätta, att en del av vittnena har fått frågan i förhör, om de varit hotade, men inget sådant har kommit fram.
‒I förhör har de lämnat sina berättelser. Det har inte funnits några indikationer på att de inte tänkte berätta i rätten, säger Liewenborg.
Motsatsen är vanligare, säger Fredrik Beijar.
‒Det är vanligare att man ljuger i förhör för polisen men talar sanning i rätten, under ed.
Också den mordåtalade 40-åringens advokat, Mikael Abrahamsson, tycker att mened är mycket allvarligt.
‒Om det är så att det sprider sig och att samhället inte reagerar starkt mot mened, är det mycket mycket allvarligt. Om folk ljuger har vi inget rättssamhälle. Oftast är sanningen till fördel för klienten. Mened lämnar öppet för värre tolkningar från domstolen, säger han.
Straffet för mened är högst fyra års fängelse, men den vanliga påföljden, säger Fredrik Beijar, är fyra till sex månaders fängelse.
Under måndagen hördes också några av dem, som kom först till mordplatsen. De led inte av minnesförlust, utan berättade tydligt om händelserna vid Östra skolan. Två av dem såg en man i mörka kläder springa från platsen, strax efter att de hört skott. De och ytterligare ett vittne la också märke till 35-åringen, som stod helt still vid skolgården och väntade, minuterna innan han blev skjuten.