Ingrid och Conny Karlsson – lyckligt lottade blomälskare

För Ingrid Karlsson har sommaren i kolonistugan varit oslagbar. "Här kan jag koppla av och njuta. Vi åker aldrig utomlands, jag äger inte ens ett pass".

10 september 2019 15:36

I nästan tjugo år har Ingrid och Conny Karlsson spenderat sommarhalvåret i sin alldeles egna oas på Balsta koloniområde.

– Conny är händig och snickrar medan jag sköter trädgården och odlingen, berättar Ingrid Karlsson.

Blomkål, morötter, rödbetor, potatis, fänkål, bönor och vitkål ingår i årets skörd.

– Vi äter mycket rotfrukter, jag brukar fermentera vitkål och använda hela vintern.

Trädgården är även en plats för vila och återhämtning. Det enda ljud som bryter tystnaden är ett stilla porlande från en fontän.

– Vi njuter av friheten på vår täppa, det är avkoppling och ett fritidsintresse, säger Conny Karlsson.

Kolonilotten har samma lugnande inverkan på grannen Vesna Ciric. När flyttlasset gick från hus till lägenhet infann sig en längtan efter grönska.

– Jag älskar blommor, alla är vackra på sitt sätt men rosenskäran är speciell. Jag har lavendel och ringblommor också. Det blir lite som att behålla känslan av trädgård.

Hon slår sig ner på den lilla uteplatsen och svalkar sig med vatten smaksatt med mynta. På bordet ligger tomater, gurka och bönor. Här har hon tillbringat hela sommaren.

– Titta vad brun jag är, man skulle kunna tro att jag varit utomlands!

När vi träffade Ingrid och Conny Karlsson för drygt en vecka sedan återstod ännu en tid innan det blir dags att låsa stugan och flytta in i lägenhet. Känslan är bitterljuv.

– Jag vill alltid vara kvar lite längre och börjar direkt planera vad man ska så till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Veronica Karlsson