Gravida Sandra, 33, vårdas för coronaviruset

Sandra Bortolini, 33, är gravid i vecka 23 och har smittats av coronaviruset. Nu berättar hon om isoleringen på Mälarsjukhuset och oron för hur barnet ska påverkas. "Beskedet jag har fått är att barnet ska vara skyddat i magen", säger hon.

26 mars 2020 21:18

Eskilstunabon Sandra Bortolini, 33, är gravid i vecka 23 och planerar att föda sitt andra barn i juli.

Sedan i tisdags vårdas dock Sandra på Mälarsjukhuset i Eskilstuna då hon smittats av coronaviruset.

– Jag fick lite ont i halsen och hosta i söndags när jag var ute och gick, men trodde att det berodde på att det blåste så mycket. Sedan mådde jag lite bättre måndag förmiddag, men under eftermiddagen mådde jag successivt sämre och hade jättehög feber, säger hon.

När febern fortsatte under natten kontaktade Sandra 1177 och fick komma in till akuten på Mälarsjukhuset innan hon flyttades vidare till intermediärvårdsavdelning.

Och under tisdagskvällen kom beskedet att hon smittats av coronaviruset och ligger nu isolerad på infektionsavdelningen – utan besök från pojkvän och familj – med en bebis i magen.

– Det är kanske lite extra stressigt när man har en bebis i magen, redan har en massa tankar i huvudet och på det behöva känna sig ganska ensam när man inte får ta emot några besök även om jag förstår varför jag måste hållas isolerad, säger Sandra Bortolini och fortsätter:

– Tidigare är det ju ingen som haft några riktiga svar på hur coronaviruset påverkar gravida i och med att det är så nytt. Man har inte kunnat läsa så mycket om andra som varit gravida och smittats av viruset utan det har mest varit en stor ovisshet. Så det blev som en extra chock för mig att bli smittad samtidigt som jag är gravid. Man började undra hur smittad man blir, hur det påverkar bebisen i magen och då kom paniken på riktigt.

Vilka besked har du fått av läkarna?

– Det beskedet jag har fått är att viruset inte ska kunna gå över till bebisen alls. Barnet ska vara skyddat i magen och det var en rejäl lättnad. Det är bara när bebisen föds som den kan bli smittad då nyfödda kan vara extra känsliga för förkylda personer, säger hon.

I Sverige finns det, enligt DN, en 31-årig gravid kvinna som vårdas på intensiven på Mälarsjukhuset (ej att förväxla med Sandra Bortolini), men informationen om hur gravida påverkas av viruset är i det närmaste obefintlig.

Och bristen på information har gjort att Sandra Bortolini vill lugna andra kvinnor i liknande situation.

– När man är gravid så är man extra känslig och vill ha snabba svar för att veta om det är smittsamt. Men det som verkligen hjälper är att hålla sig så lugn som möjligt, både för min egen men även för barnets skull, och då kan det vara skönt för andra gravida att veta att det inte kan smitta från en gravid till bebisen i magen. Så trots att det är en stressande situation är det viktigt att samla ihop sig, hålla sig lugn för bebisens skull och lita på sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Tolén