Traineejobben var ett av Socialdemokraternas tyngsta vallöften och ett flaggskepp i regeringens arbetsmarknadspolitik för unga. Men flaggskeppet tycks ha gått på grund.
Av de utlovade 32 000 praktikanställningarna har fram till den 31 juli i år endast 125 skapats. I 257 av landets 290 kommuner finns inte något enda traineejobb.
Det finns inget i Strängnäs.
Inget i Flen.
Efter ett år märks reformen bara i en av länets nio kommuner: Eskilstuna. Tio ungdomar har fått platser inom barnomsorgen, ytterligare fem inom äldreomsorgen. Det är det största antalet i en enskild kommun i hela landet.
– Att det har varit möjligt hos oss bygger framför allt på ett gott samarbete med kommunen och väl utvecklade överenskommelser. Det är många parter som ska samordna dessa insatser och det har vi lyckats bra med. Att hitta personerna i målgruppen är inte svårt, säger Daniel Eriksson, sektionschef med ungdomsansvar vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
På andra håll i länet har arbetsförmedlingarna olika förklaringar till varför reformen ännu inte har fått genomslag. I Nyköping uppges den ha bromsats upp i den politiska processen, i Katrineholm på grund av förhandlingar mellan arbetsförmedling, kommun och fackförbundet Kommunal.
Intresset för traineejobben är stort bland de jobbsökande ungdomarna. Men efterfrågan från arbetsgivarhåll har varit i stort sett obefintlig, vittnar samtliga arbetsförmedlingar om. De ser ett stort behov av att bättre marknadsföra och informera om traineejobben.
– Vi vill gärna göra det till privata näringslivet i samma utsträckning som vi gjort till offentliga arbetsgivare, säger Eriksson.
Syftet med traineejobben är å ena sidan att minska arbetslösheten bland unga med bristande utbildning och erfarenhet. Anställningen villkoras med att de samtidigt utbildar sig i ett bristyrke inom området de praktiserar i. Å andra sidan ska reformen underlätta generationsväxlingen inom välfärdssektorn.
Sedan jobblöftet lanserades har ungas arbetslöshet sjunkit. Det finns inget egenvärde med att sätta unga i åtgärder om de får annat arbete, kommenterar statssekreterare Annica Dahl vid arbetsmarknadsdepartementet.
– Det kommer att skapas så många traineejobb som behövs, säger hon till nyhetsbyrån Siren som har sammanställt jobbsiffrorna.
I Katrineholm är målsättningen hög: 20–25 jobb till årsskiftet. I Nyköpingsområdet är några traineeplatser nu på gång i Trosa och Gnesta. Eriksson vågar inte ge någon prognos för Eskilstuna och Strängnäs.
– Men inom välfärdssektorn vet vi att det finns flera möjliga anställningar.