Efter valet kunde S, MP och V bilda majoritet med minsta möjliga marginal. Tillsammans hade de rödgröna 40 av kommunfullmäktiges 79 mandat. Alltså bara ett mandats övervikt mot oppositionens 39.
När Aza Safari för en vecka sedan valde att lämna Socialdemokraterna för att bli politisk vilde blev det spiken i kistan för det rödgröna samarbetet. S, MP och V hade inte längre majoritet att driva igenom sin politik.
Redan vid kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags, två dagar efter avhoppet, stod det klart att Socialdemokraterna inte var beredda att spela rysk roulette kring de politiska besluten. Någon vågmästarroll skulle Aza Safari inte få.
– Ett minoritetsstyre är inget alternativ, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
I och med detta öppnar han och partiet för ett samarbete över blockgränserna.
Socialdemokraterna har förutsättningarna klara för sig.
– Det ska var ett långsiktigt samarbete och det får inte finnas för mycket inbyggda spänningar
– Vi vill inte heller att allt för många partier ska vara inblandade. Det måste finnas en balans som ger såväl Socialdemokraterna som samarbetspartierna möjlighet att leva upp till det vi lovat våra väljare.
Samtidigt måste partierna kunna enas rekordsnabbt. När kommunfullmäktige sammanträder om en dryg vecka, 11 december, bör det vara klart så att den uppskjutna budgeten för 2015 kan spikas.
– Under helgen har jag varit i kontakt med samtliga Allianspartier, berättar Jimmy Jansson.
– Jag har sonderat hur de ser på S som en samarbetspartner, men också hur de ställer sig till andra partier som kan tänkas ingå i den nya majoriteten.
Två partier kan direkt räknas bort – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
– Avståndet mellan vår och SD:s grundsyn är alldeles för stort, konstaterar Jimmy Jansson.
Men SD är det enda partiet S på allvar stänger dörren för.
Vänsterpartiet kan vi räkna bort med samma motivering utifrån Allianspartiernas perspektiv. Samtliga har tidigare sagt att de inte kan tänka sig att regera tillsammans med V.
Utgår vi från skalan höger-vänster framstår S, MP, FP och C som en lösning. Tillsammans skulle partierna få 40 mandat. Alltså en lika bräcklig majoritet som de rödgröna hade före Aza Safaris avhopp.
Jimmy Jansson är mycket tveksam till detta alternativ.
– Som jag ser det skulle en sådan majoritet vara i det svagaste laget, Eskilstuna behöver ett mer robust styre, säger han.
Dessutom är den interna splittringen inom Miljöpartiet ett känt faktum, vilket i sin tur utgör en uppenbar risk för ytterligare politiska vildar.
Återstår gör då ett alternativ – en rödblå majoritet bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Det är en fullt realistisk lösning, men inte helt okomplicerad, säger Jimmy Jansson.
– Våra partier är förvisso motpoler i många frågor, framför allt nationellt. Lokalt är skillnaderna ändå mindre och handlar mest om sakfrågor. Avgörande för om det ska fungera blir förmågan att förhandla och lägga vissa frågor åt sidan.
I dag styrs ett 20-tal kommuner i Sverige av en majoritet bestående av S och M, däribland Sörmlandskommunerna Katrineholm, Strängnäs och Gnesta.
– Vi är absolut öppna för att styra Eskilstuna tillsammans med Socialdemokraterna, säger Moderaternas gruppledare och nuvarande oppositionsrådet Jari Puustinen.
– Men vi kommer inte lägga oss platt utan kräva inflytande, bland annat i form ordförandeposter i tunga nämnder. Både S och M kommer att tvingas att ta och ge.
S och M får tillsammans en stabil majoritet – 44 mandat, alltså 9 fler än den samlade oppositionen. Det är ändå inte helt otänkbart att ytterligare ett parti bjuds in för att ge mera bredd. I så fall handlar det troligen om Centerpartiet för att lyfta miljö- och landsbygdsfrågorna.