- Vi vet ju att rör man sig i de här kretsarna så kan det lätt bli tal om hämndaktioner. Därför riktar vi oss till människor i hans gäng och gängen som vi uppfattar står på motsatt sida, säger kommissarie Dick Jonsson.
Syftet med samtalen ska vara att lugna ner gängmedlemmarna på båda sidor.
Den mördade 32-åringen har ett förflutet i Black Cobra och har sedan dess byggt upp ett lokalt gäng i Eskilstuna. Polisen vill inte kommentera vilka grupperingar som finns på andra sidan i konflikten.
Dick Jonsson säger att allmänheten inte behöver oroa sig.
- Är man inte medlem i de här grupperingarna har man inget att oroa sig för. Det är den bedömning vi gör.
Om skott avlossas på öppen gata finns väl anledning till oro?
- Det gör det naturligtvis och vi har talat om det på våra möten. Men vi kan inte peka ut någon plats eller något område som man bör undvika. Man kan uttrycka det så här: Ingen behöver vara mer orolig i dag än man var i förrgår, säger Dick Jonsson.
Amir Rostami är forskare om gängkriminalitet på Stockholms universitet. Enligt honom finns det alltid en risk för att gängvåldet trappas upp i en stigande spiral.
- Det såg vi i gängkonflikten i Göteborg där skjutvapen och granater användes. Det var bara tur att ingen annan blev skadad. Samma sak syntes i Södertälje där det började med misshandel och slutade med mord.
I Södertälje och Göteborg handlade konflikterna om marknadsandelar och narkotika. Om gänguppgörelsen i Eskilstuna är en personlig vendetta minskar risken för upptrappning, menar Amir Rostami.
- Att man varit så motiverad att få bort just 32-åringen, först med en bomb och nu med skjutvapen, kan ju tyda på att detta faktiskt var riktat bara mot honom personligen. Och då borde ju konflikten vara slut nu, säger han.