Nu skriker ABBA-fansen efter Evas artiklar

Eva Axelssons askungesaga om ABBA-stjärnan Anni-Frid Lyngstads uppväxt i Torshälla har blivit en publiksuccé. Artiklarna är redan så populära att Eskilstuna-Kuriren nu översätter dem till engelska.

Eskilstuna2014-10-18 05:30

För lokaltidningens prenumeranter kommer det knappast som en överraskning att Eskilstuna-Kurirens vassaste penna sitter stadigt fastkilad i högerhanden på reportern Eva Axelsson.

Hon har tidigare skildrat popgruppen Kents uppväxt på samma sätt som hon nu tar sig an ABBA.

På fredagen slog hennes reportage om den nu 69-åriga ABBA-stjärnans uppväxt i efterkrigstidens Torshälla popularitetsrekord, när människor började höra av sig från Norge, England, Österrike och Schweiz för att få läsa artiklarna.

– De började mejla redan när vi lade ut en förhandsannons om artiklarna på kultursidan, säger en något omtumlad Eva och knäpper bort ytterligare ett samtal på mobilen.

Att Anni-Frid Lyngstad växte upp i Torshälla är ingen hemlighet. Inte heller att det var här hon började sjunga och uppträda inför publik. Ändå har ingen skildrat hennes uppväxt så som den faktiskt såg ut.

– Jag var tveksam om hon skulle ställa upp. Men när jag nådde henne via Benny Anderssons produktionsbolag blev hon intresserad. Jag tror att hon blev nyfiken på sin egen barndom. Hon ville verkligen ta del av vad jag hittat i min research.

Den första delen av Evas reportage är en tidsskildring av det Torshälla som Anni-Frid växte upp i. Det är berättat genom ABBA-stjärnans klasskamraters ögon. Ett 20-tal av dem gick fortfarande att spåra efter mer än 50 år.

– Reportaget handlar ju inte bara om Anni-Frid. Jag ville veta var hennes drivkraft att våga satsa på musiken kom ifrån. Hur snöade hon in på att sjunga? Hon hade ju bara sin fattiga mormor som jobbade jämnt där hemma. Som hon berättar i intervjun vet hon knappt var drivkraften kom ifrån själv.

– Men en sak som slog mig under arbetet var hur mycket som har förändrats till det bättre sedan den här tiden. Jag tänker till exempel på kvinnans ställning i samhället. Vi säger ju ofta att 'ingenting har hänt'. Men det har det ju. Vad som har skett är att ett långt, tradigt och tråkigt demokratiarbete har gett utdelning. Jag tycker att det säger något om oss.

Men samhällsskildringar och tidsdokument i all ära. Anni-Frids askungesaga är först och främst ett porträtt av en världsstjärna. Det lockar läsare från både när och fjärran.

– Alla de här bilderna där Anni-Frid står mitt ibland oss skapar igenkänning. Framför allt för våra lokala läsare som känner igen platserna. Det ringde en kvinna som prenumererat på Eskilstuna-Kuriren sedan 1954 i morse. Hon sa att reportaget var det bästa hon någonsin läst i tidningen. Då blir man glad, säger Eva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om