Konsumenter skyddslösa vid skönhetsbehandlingar

Skönhetsbehandlingar kan utföras av vem som helst och branschen saknar ett tydligt regelverk. Nu varnar konsumentvägledare för hälsoriskerna med ingreppen.

Eskilstuna2016-08-08 05:30

Samhället är fullt av budskap om hur vi ska se ut och allt fler spenderar stora summor pengar för att slipa på sitt yttre.

Men i takt med att efterfrågan ökat har även andelen oseriösa aktörer gjort det.

– Branschen är oreglerad och många vittnar om samma upplevelse. Man kan kalla det lite vilda västern, det saknas ett kompetenskrav och vem som helst kan köpa en laserapparat och utföra behandlingar, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare i Eskilstuna kommun som får in ett brett spektra av ärenden.

– Det är mycket ansiktsbehandlingar, laserbehandlingar för hakan, reducera mörka ögonpartier, bröstlyft och viktminskning utan kirurgisk hjälp. Jag tror hela "gör om mig" grejen lockar många som kanske inte har råd att betala 100 000 för en plastikoperation men som har råd med 30 000 för laserbehandling. Går det fel kan det leda till väldiga skador, säger Christine Fransholm.

Vid fall där företaget lovat en sak som de sedan inte håller kan man anmäla företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). ARN utreder dock inte skador och den medicinska aspekten utan bedömer om man kan ha rätt att få pengar tillbaka.

Christine Fransholm råder konsumenter att kolla upp företaget och tänka till innan man bokar en tid. Skulle det ändå hända något bör man dokumentera allt.

– Det första är att gå tillbaka och reklamera som vilken tjänst som helst. Får man inget gehör kan man vända sig till oss och göra en formell reklamation. Men man skulle spara många av de här problemen om man tar reda på vem det är som man låter hålla på i sitt ansikte innan, säger hon

För att städa upp i branschen hoppas på Christine Fransholm på utredningen om en ny lag om kroppsbehandlingar som just nu pågår.

– Konsumenttjänstlagen gäller inte för saker som görs på kroppen och man är ganska rättslös. IVO (Inspektionen för vård och omsorg reds. anm.) utför bara tillsyn på legitimerad personal.

En del av lagförslaget är krav på ansvarsförsäkring, om företagen skulle behöva teckna en sådan ökar konsumentens skydd.

– De sista synpunkterna samlas in nu och det har varit mycket reaktioner från branschen. Går förslaget igenom skulle det bli hårdare krav som en del kan få svårare att leva upp till, säger Christine Fransholm och menar att det troligtvis finns många fler drabbade än anmälningar.

– Det handlar om mycket pengar och det är lätt att bli lurad. Det här är känsliga behandlingar för många, det gör att det blir tyst om det och tabubelagt men jag tror det finns ett stort mörkertal.

Lagförslaget innefattar även en nationell informationstjänst på nätet. Där ska oberoende information om kroppsbehandlingar som kan innebära en hälsorisk samlas, hit hör behandlingar som kan överföra smitta, leda till svåra sjukdomar och skador eller ge men för livet.

Tillsynsansvaret för dessa verksamheter ligger i dag på en rad olika myndigheter, i lagförslaget vill man att kommunerna tillsammans med IVO tar över det ansvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om