– Jag har vetat om det några dagar men är ungefär lika chockad som de andra i personalen är, säger tidningens chefredaktör Marie Hillblom.
Stämningen var lågmäld på den lilla tremannaredaktionen timmarna efter det officiella beskedet. Marie Hillbloms telefon ringdes tröstande ord in från läsare, kollegor och konkurrenter.
Men beslutet att lägga ner kom inte som någon överraskning för någon, säger journalisten Peter Johansson, som hunnit arbeta 29 år på tidningen.
– Man har hunnit bli ganska luttrad och det här är andra gången jag blivit varslad om uppsägning från samma tidning, säger han.
Marie Hillblom har hunnit arbeta 19 år på Folket och ger samma bild:
– Det är lite som att förlora en gammal släkting. Folket är 110 år och många tycker nog att tidningen har levt på övertid. Så kanske det är och i så fall fick vi väl en ny höftled när vi gjordes om till endagarstidning 2012.
Beslutet att lägga ner tidningen offentliggjordes av Eskilstuna-Kurirens vd Sören Axelsson på torsdagen. Folket har varit ett helägt dotterbolag inom Kurirenkoncernen sedan 2002.
Orsaken till nedläggningen är vikande upplagesiffror. Folket, som en gång täckte hela Södermanland, har i dag en upplaga på cirka 2000 exemplar.
– Skälen till att tidningen läggs ner är ekonomiska. Vi har gått in med över 30 miljoner kronor och har inte längre möjlighet att hålla den vid liv. Det är beklagligt. För vi behöver en lokal konkurrent, säger Eskilstuna-Kurirens tillförordnade chefredaktör Eva Burman.
Marie Hillblom befarar att nyhetsbevakningen i Eskilstuna kan bli enögd, med en enda tidning som bevakar nyhetsflödet.
– Ägaren har uttryckt ett önskemål om att vi ska fortsätta komma ut till och med den 13 juni. Det betyder att tio nummer återstår.
Och vad gör du i dag? Sörjer eller planerar det sista numret?
– Jag tänker redan på sista numret. Det är ju så man fungerar som journalist och på något sätt måste det naturligtvis spegla Folkets långa historia. Min ambition är att Folket ska fortsätta att vara lika bra ända till slutet. Vi har gjort en tidning med ett innehåll som jag är väldigt stolt över, säger Marie Hillblom.
Nyheten om att Folket ska läggas ner mottogs med vemod även av många tidigare Folketmedarbetare. Arne G Jonsson jobbade på tidningen i 27 år innan han slutade 2013. Han gör fortfarande inhopp då och då.
– Det var ju inte oväntat. Nu på slutet fanns det ju inte ens en fungerande kopiator i redaktionslokalerna. Jag kan inte låta bli att tycka att Kuriren har behandlat Folket ganska styvmoderligt de sista åren. Men vi var ett väldigt bra personalgäng med god sammanhållning på den gamla tiden. Det kommer jag alltid att minnas, säger han.
Eskilstuna kommer att bli en fattigare stad utan Folket, tror kommunalrådet Jimmy Jansson (S).
– Som socialdemokrat är det med sorg och bestörtning jag tar emot beskedet, säger han.
Det har bara gått några månader sedan den s-märkta tidningen Dagbladet i Sundsvall gick i graven. Precis som Folket i Eskilstuna hade den i många år givits ut som andratidning vid sidan av den liberala Sundsvalls Tidning.
De båda hade samma ägare i Mitt Media-koncernen.
– Det placerar ett stort ansvar på den andra tidningen och därför är det bra att Eskilstuna-Kuriren har en stark demokratisk nerv. Det finns trots allt runt 20 000 Eskilstunabor som valt att rösta på Socialdemokraterna och de behöver inte bara nyheter i framtiden. De behöver också en plats att föra fram sina åsikter och debattera på och jag hoppas att Eskilstuna-Kuriren kommer att erbjuda dem en sådan plattform, säger Jimmy Jansson.
I dagsläget finns inga besked om hur Folkets nedläggning kommer att påverka tidningsutgivningen i Kurirenkoncernen på längre sikt, efter den 13 juni när sista numret kommer ut.
De prenumeranter som betalt sin prenumeration kommer antingen att få pengarna tillbaka eller erbjudas en prenumeration på Eskilstuna-Kuriren, meddelar Eskilstuna-Kurirens koncern-vd Sören Axelsson i tidningen Folket.