I Vingåker uppmärksammades internationella kvinnodagen på lördagen i biblioteket och på söndagen i badhuset.

Emma Karlsson stod i centrum på biblioteket. Först som en märkbart rörd Zontastipendiat som prisades för sitt arbete för flickors rättigheter och plats i samhället.

– Jag är så tacksam att Zonta tänkt på mig. Det här är mina hjärtefrågor, sa Emma Karlsson.

Artikelbild

| "Män och kvinnor ska ha det lika bra, men män trycker ner kvinnor för att få makt", säger Sami Abraham, 10 år, som var på biblioteket tillsammans med mamma Siti.

Sedan som föreläsare, om hur machonormen styr män och kvinnors liv och kvinno- och om tjejjouren Mirandas arbete i Katrineholm och Vingåker.

Emma Karlsson fick många i publiken att nicka instämmande. Hon  tog upp hur kvinnliga egenskaper anses ses än manliga. Om att kvinnors arbetsdagar aldrig tar slut. Om att män som inte kan prata om känslor agerar utåt i stället, ofta på kvinnor i sin närhet. Om hur skuld och skam läggs på kvinnor som utsätts för våld. Och om hur mäns våld mot kvinnor ofta förklaras bort.

– Han mår inte bra, eller har det jobbigt just nu. Men det är viktigt att benämna våldet som våld. Har man som tjej sex med en kille fast man inte vill då handlar det om våldtäkt, sa Emma Karlsson.

Besökarna serverades kaffe och tårta, och på ett mässtorg fanns bland annat hälsoinspiratörer från Region Sörmland som uppmuntrade alla kvinnor att gå på de screeningtester de kallas till.

Artikelbild

| "När vi leker i skolan tar killarna större plats, det är inte rättvist", säger Aurora Forsyth, 8 år som klagat till rektor och kurator. Fel att barnen ska behöva ta striden, tycker mamma Christina Forsyth.

– Många tänker att de mår bra, och struntar i det, sa Michella Haddad.

På söndagen fortsatte kvinnodagen på badhuset. På programmet stod en säkerhetövning för de som badar med små barn, och möjlighet att prova på bastusittning.